Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ομιλία Κώστα Τριαντάφυλλου, Ειδικού Αγορητή του ΠΑΣΟΚ, για το νομοσχέδιο «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας» στη Βουλή (29 Μαΐου)




«Δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα «παραθυράκι» το οποίο να βαίνει ουσιαστικά εις βάρος της προστασίας του παιδιού. Αυτός είναι ο γνώμονας, αυτή είναι η αρχή και αυτό υπηρετούμε»

Σχετικά με τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου και τη νομοθετική πρωτοβουλία:
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαπιστώθηκε πλατιά συναίνεση, διότι ακριβώς αφορά μία αξία θεμελιώδη. Θεμελιώδη όχι μόνο για τη λειτουργία της κοινωνίας μας, αλλά για την ανθρώπινη ύπαρξη, για την προστασία των παιδιών έναντι ειδεχθών πράξεων και εγκληματιών. Θεωρώ ότι αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες πρέπει να έρχονται μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων και δεν χρειάζεται κάθε φορά να είναι ενσωμάτωση ευρωπαϊκών Οδηγιών. Κι αυτό διότι ακριβώς ο Έλληνα νομοθέτης πρωτοπόρησε κατά το παρελθόν σε θέματα που είχαν να κάνουν τόσο με τα θύματα της σωματεμπορίας, όσο όμως και τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία ξεκίνησαν να προστατεύονται στη χώρα μας ήδη από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Τα δικαιώματα των παιδιών πολλές φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθυστέρησαν να κατοχυρωθούν και επομένως να προστατευθεί η παιδική προσωπικότητα. Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών δεν είναι μόνο ζήτημα κάποιων μακρινών χωρών σε κάποια άλλη ήπειρο του πλανήτη. Εδώ, στο σπίτι μας, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει πει ότι 20% των παιδιών στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή στην Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ένα στα πέντε παιδιά μας πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης. Για αυτό το λόγο τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, προέβησαν στην Συνθήκη Lanzarote. Νομίζω όμως ότι δεν είναι μόνο αυτή η Συνθήκη. Πρέπει από εδώ, από όλες τις δυνάμεις αυτής της Αίθουσας, να βγει σαφές μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται και δεν ανέχεται οποιαδήποτε συμπεριφορά που οδηγεί στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού.

Αυστηροποίηση προϋποθέσεων χορήγησης άδειας επαγγέλματος που σχετίζεται άμεσα με τα παιδιά.
Είναι ορθή η αποδοχή της πρότασής μας, με την οποία, όποιος καθ’ υποτροπήν διαπράττει το αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή της σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού ή της πρόσβασης και χρήσης της παιδικής πορνογραφίας, απαγορεύεται οριστικά το να ασκεί το επάγγελμα που σχετίζεται με παιδιά. Θα προχωρήσω, όμως, ένα βήμα παρακάτω, ούτως ώστε να κατασκευάσουμε ακόμα καλύτερο το πλαίσιό. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2007, γνωστή ως Lanzarote, για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση, τα Μέρη, δηλαδή οι χώρες που υπογράφουν τη σύμβαση, καλούνται να προνοήσουν ούτως ώστε,  στους υποψηφίους οι οποίοι πρόκειται να διοριστούν σε επαγγέλματα που σχετίζονται με παιδιά να προκύπτει ως κώλυμα η διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος που συνδέεται με σεξουαλική εκμετάλλευση ή σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Όπως γνωρίζετε, προκειμένου κάποιος να διοριστεί ως δημόσιος υπάλληλος -είτε ως καθηγητής ή δάσκαλος είτε ως παιδίατρος- πρέπει να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση που ορίζει ότι δεν έχει διαπράξει μια σειρά από ποινικά αδικήματα. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι θα ήταν χρήσιμο στη συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση να υπάρχει και η πρόβλεψη για τα συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, ούτως ώστε να είναι πλήρης η προστασία.

Σχετικά με την προστασία των παιδιών-θυμάτων ως μάρτυρες:
Εμείς, κύριε Υπουργέ, σε όλες τις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής θέσαμε το θέμα ως εξής: Δεν είναι δυνατόν να αφήνεται στη διακριτική ή τη δυνητική, αν θέλετε, ευχέρεια ενός εισαγγελικού ή δικαστικού λειτουργού η προστασία των μαρτύρων και των θυμάτων, των παιδιών που έχουν σεξουαλικά κακοποιηθεί ή έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σαφής και υποχρεωτική η διάταξη. Να υιοθετηθεί η διάταξη ή το μοντέλο της διάταξης του άρθρου 59 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που προβλέπει υποχρεωτικότητα σε σχέση με την αναβολή της ποινικής δίωξης και όχι η πιθανολόγηση του άρθρου 187Β’ παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει διορθωθεί. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια νομοτεχνική βελτίωση, που θα οδηγούσε σε υποχρεωτική προστασία ανήλικων μαρτύρων και θυμάτων, θα ήταν σε απόλυτα θετική κατεύθυνση και σύμφωνα με το πνεύμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλο από την προστασία των παιδιών. Αυτός είναι ο γνώμονας, αυτή είναι η αρχή και αυτό υπηρετούμε. Δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα «παραθυράκι» το οποίο να βαίνει ουσιαστικά εις βάρος της προστασίας του παιδιού.

Σχετικά με τα ταξίδια με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση των παιδιών:
Ακούστηκαν πολλά σχετικά με τα ταξίδια με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση των παιδιών. Εδώ υπάρχουν δυο σκέλη, το πολιτικό και το νομικό. Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, δεν υπάρχουν γωνιές στον πλανήτη στις οποίες επιτρέπεται - ή αφήνουμε εμείς να επιτρέπεται - η σεξουαλική εκμετάλλευση. Δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε με την ανοχή μας, ως ελληνική πολιτεία, τη «βιομηχανία» που ουσιαστικά βάζει παιδάκια σ’ αυτή την ιστορία. Δεν μπορούμε εμείς να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, χωρίς ποινικά να τον τιμωρήσουμε, να δώσει τα χρήματά του, προκειμένου να κινηθεί όλος αυτός ο κύκλος της σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Επομένως, πρέπει να υπάρξει απόλυτη ποινική αντιμετώπιση της ιστορίας. Όσον αφορά το νομικό σκέλος, επίσης πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε στη διακριτική ευχέρεια οποιουδήποτε συμμετέχει το «παραθυράκι» της αθώωσης, της απαλλαγής. Εφόσον κάποιος συμμετέχει αποδεδειγμένα σε ένα ταξίδι με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, πρέπει ποινικά να τιμωρείται από την ελληνική πολιτεία, ανεξάρτητα σε ποιο μέρος του κόσμου έχει πάει ή πώς έχει πάει. Εφόσον έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχε θα τιμωρείται. Για να σταλεί και ένα μήνυμα ότι οποιοσδήποτε δίνει τα λεφτά του και κινεί το μηχανισμό αυτό του υποκόσμου, του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος, σε όλη την υφήλιο, θα τιμωρείται από την ελληνική πολιτεία. Να είμαστε σαφείς!

Η πρόληψη ως απαραίτητο στοιχείο καταπολέμησης της σεξουαλικής θυματοποίησης των παιδιών και η διαμόρφωση μιας φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης.

Η σεξουαλική θυματοποίηση των παιδιών δεν είναι μόνο ένας κατασταλτικός μηχανισμός. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο έναν κατασταλτικό μηχανισμό. Δεν μπορούμε μόνο να πιάνουμε το ηλεκτρονικό έγκλημα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο οδηγεί χιλιάδες στο να χρηματοδοτούν αυτήν τη «βιομηχανία». Δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζονται και διαφορετικά μέτρα. Προφανώς απαιτείται υψηλότερη αποζημίωση του θύματος. Το όριο δεν πρέπει να είναι στα 600 ευρώ, προφανώς. Έχουν δίκιο οι συνάδελφοι που το θέτουν. Το θέσαμε κι εμείς. Το παιδί πρέπει να έχει δικαίωμα να ζητήσει και υψηλότερη αποζημίωση ανάλογα με τα έξοδα που έχει κάνει, προκειμένου να μπορέσει να υπερασπίσει το θεμελιώδες της προσωπικότητάς του. Και βεβαίως, να μιλήσουμε για μια πραγματικά φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη. Το επίκεντρο της συζήτησής μας είναι το παιδί. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να μπαίνουν σε κρατητήρια. Δεν είναι δυνατόν σήμερα τα παιδιά να είναι στις φυλακές για μικροεγκλήματα και μικροαδικήματα. Πρέπει να δούμε διαφορετικά τις ειδικές διαδικασίες, τη διάρκεια των δικών, τον τρόπο σωφρονισμού των ανηλίκων και ιδιαίτερα των παιδιών.