Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο debate για την Κομισιόν


Οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο debate για την Κομισιόν
Πραγματοποιήθηκε, χθες, το κεντρικό debate των υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission), με τη συμμετοχή και του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (European Left). 
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας τις ερωτήσεις, που του ετέθησαν επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας, να υπάρξει Ευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση για το χρέος, ενώ απευθύνθηκε, ειδικότερα, στον κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ, ρωτώντας τον «τι συνέβη στις Κάννες», χωρίς, ωστόσο, να λάβει απάντηση. 
Εκτός του επικεφαλής της «European Left», Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν και οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (EPP), Μάρτιν Σουλτς (PES), Γκι Φέρχοφστατ (ALDE) και Σκα Κέλερ (GREENS), με όλους να αναπτύσσουν τις απόψεις τους και να "διασταυρώνουν τα ξίφη τους" απαντώντας στις ερωτήσεις που έθεσε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του Ιταλικού Δημόσιου Σταθμού RAI News24, Μόνικα Μαντζόνι. 
​Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ενώπιον ακροατηρίου. 
Τα βασικά σημεία των απαντήσεων - τοποθετήσεων» του κ. Αλ. Τσίπρα στο debate 
- «Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που επιλέγει ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας, που εύχομαι να μην ζήσει κανένας άλλος. 
Καλώ τους Ευρωπαίους να κρίνουν αν αυτό είναι ιστορία επιτυχίας ή ιστορία κοινωνικής τραγωδίας. Καλούμε να στηρίξουν τα Κόμμα της Αριστεράς για να τεθεί τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, για επανάκτηση της δημοκρατίας και για να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε.».
- «Αν συνεχίσουμε με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν υπάρχει περίπτωση αντιμετώπισης της ανεργίας. Η ανεργία στην Ευρώπη είναι δομική. Στηρίζουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Η λύση είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη, ένα ευρωπαϊκό "new deal" για ενίσχυση της απασχόλησης που να περνά μέσα από την ανάπτυξη. Αν συνεχίσουμε με την καταστροφική λιτότητα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ιδίως εκρηκτικές διαστάσεις της στο νότο».
Λιτότητα και ανάπτυξη
- «Οι ιδέες που εκφράζει ο Γκι Φερχόφσταντ νομίζει ότι είναι καινούριες, αλλά είναι πολύ παλιές που μας οδήγησαν στην κρίση, στην κρίση του '29 στη χρηματοπιστωτική φούσκα στην Αμερικής. Είναι ιδέες που έχουν θέσει την Ευρώπη σε μεγάλο κίνδυνο. Να σταματήσουμε τη λιτότητα, να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους. Με μία Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και λύση ανάλογη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953 όπου διεγράφη μέρος του χρέους, δόθηκε μορατόριουμ για την αποπληρωμή του υπόλοιπου και ρήτρα ανάπτυξης».
- «Έχω μείνει άναυδος με τα bail-in προγράμματα. Μετά τα δις που φορτώσαμε στους φορολογούμενους, η νέα λογική είναι να φορτώσουμε δις στους καταθέτες. Νομίζω ότι είναι καταστροφική λογική. Η δική μας πρόταση είναι να πάμε σε μία συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους».
- «Και δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες. Το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, κ. Φέρχοφστατ, χτίστηκε από τα Κόμματα που υποστηριζόταν στις Ευρώπη από τα δύο μεγάλα Ευρωπαϊκά Κόμματα. Όμως αποδείχτηκε ότι το φάρμακο που δόθηκε ήταν καταστροφικό».
- «Η άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού είναι έχει αιτίες και υπαίτιους. Ο Ευρωσκεπτικισμός οφείλεται στους κυβερνώντες της Ευρώπης και την λιτότητα. Εμείς λέμε ότι την Ευρώπη πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντας πολιτική, όχι εμμένοντας στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας».
Ουκρανική κρίση 
- «Η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό είναι πισωγύρισμα. Ανοίγεται πληγή στην καρδιά της Ευρώπης. Απέναντι σε αυτή την απειλή ούτε απειλές ούτε κυρώσεις, αλλά διάλογος και διπλωματία. Να μην αποδεχτούμε την άνοδο νεοναζί σε Ευρωπαϊκή κυβέρνηση, να μη αναγνωρίσουμε τέτοια κυβέρνηση. Να δοθεί δυνατότητα στον Ουκρανικό λαό να είναι ο μόνος κυρίαρχος που θα αποφασίσει για το μέλλον του. Διάλογος στα πλαίσια του ΟΑΣΕ, να μην υπάρχει στρατιωτική παρέμβαση ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από τη Ρωσία, να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη».
Κινήσεις ανεξαρτητοποίησης Καταλονία & Σκωτία
- «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Οι συγκρούσεις, οι εντάσεις ανάμεσα σε λαούς και Έθνη δεν μπορούν ποτέ να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να προκρίνεται η αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Σεβασμός στη θέληση πολιτών, ταυτόχρονα σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Για την περίπτωση της Καταλονίας, μια πιο ενισχυμένη αυτονομία στα πλαίσια μίας ομοσπονδιακής κοινότητας. Κάτι παρόμοιο και με την υπόθεση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία πρέπει να είναι γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, όχι πεδίο αντιπαράθεσης».
Μετανάστευση 
- «Είναι παράξενο να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα όταν στη Ε.Ε. συμμετέχουμε σε εστίες έντασης όπως στη Λιβύη. Δεν είναι αποτελεσματική η πολιτική της καταστολής. Πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική του ασύλου, να δοθούν κονδύλια και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης. Γιατί Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη».
Θρησκευτικά σύμβολα στην Ε.Ε., δημόσιοι χώροι και μαντήλα
- «Κάθε πολίτης που ζει σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. οφείλει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες. Και κάθε κράτος οφείλει να σέβεται τις πολιτισμικές παραδόσεις κάθε πολίτη. Αναφαίρετο δικαίωμα να έχουμε τη δυνατότητα να πιστεύουμε σε όποιο Θεό θέλουμε. Ένα επικίνδυνο κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού βλέπουμε στην Ευρώπη, και πιο επικίνδυνο ειδικά όταν αφορά συγκρούσεις για τη θρησκεία. 
Για τις αμβλώσεις στην Ισπανία: Μας γυρνά ο νόμος στις εποχές του δικτάτορα Φράνκο, εξέλιξη ενάντια στην οποία πρέπει να αγωνιστούμε». 
Στο θέμα για την εξήγηση της μεγάλης αποχής στις Ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. 
«Οι πολίτες απέχουν γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής. Η Σύνοδος Κορυφής είναι μία σύνοδος που συμμετέχουν 28 ηγέτες και τελικά αποφασίζουν ό,τι θέλει η κα. Μέρκελ. Με την ευκαιρία να ρωτήσω τον κ. Γιούνκερ τι συνέβη στις Κάννες; Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα κάνουν σε ένα κράτος-μέλος» είπε και συνέχισε:   
«Φοβούνται τη δημοκρατία, την αντίδραση των λαών. Πέτυχαν τα προγράμματα; Τι έγινε στις Κάννες; Μπορώ να σας δώσω το τζόκερ μου να απαντήσετε κύριε Γιούνκερ». 
Γιατί να σας ψηφίσουμε;  
- «Πρώτα από όλα μία Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς της. Μία Ευρώπη των λαών. Με ενίσχυση δημοκρατίας και συμμετοχή. Το Κοινοβούλιο θα λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις, οι πολίτες θα αποφασίζουν για τα κρίσιμα ζητήματα με δημοψηφίσματα. Θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την τρόικα από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, την «καταστρόικα» όπως την λένε, θα προχωρήσουμε σε μία διαδικασία ευρωπαϊκής διάσκεψης για βιώσιμη λύση για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία».