Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ... ΕΤΩΝ 15




Τρεις 15χρονοι και ένας 13χρονος έκαναν το χόμπι τους επιχείρηση κατασκευάζοντας ράμπες fingerboard, διακρίθηκαν σε διαγωνισμό επιχειρηματικού σχεδίου, έχουν ξεπουλήσει ήδη την πρώτη παραγωγή και κοιτάζουν το εξωτερικό


της Αθανασίας Μπίδιου
abidiou@voria.gr
Το ντεμπούτο τους στον επιχειρηματικό στίβο πραγματοποιούν με ιδιαίτερα θετικά μηνύματα μέχρι στιγμής τέσσερις μαθητές, τρεις 15χρονοι και ένας 13χρονος από τη Θεσσαλονίκη υλοποιώντας μία ιδέα για την οποία μάλιστα διακρίθηκαν σε διαγωνισμό επιχειρηματικού σχεδίου κερδίζοντας 4.000 ευρώ. Ο Γιώργος Μαγκλής και ο 13χρονος αδερφός του Σωτήρης, ο Σπύρος Κυπριώτης και ο Νάσος Βούκαλης μαθητές του Anatolia High School έκαναν το χόμπι τους επιχείρηση και κατασκευάζουν ράμπες fingerboard. Πρόκειται για ένα σπορ που ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 στην Αμερική και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε Ασία,  ΗΠΑ και Ευρώπη. Ουσιαστικά αποτελεί μία μικρογραφία του skateboarding, αφού παίζεται με μια μικρή σανίδα μόνο με τα δάχτυλα.


Με το επιχειρηματικό σχέδιο «boneless ramps» τα τέσσερα παιδιά συμμετείχαν στο διαγωνισμό επιχειρηματικού σχεδίου John&Mary Pappajohn που διοργάνωσε το Κολλέγιο Ανατόλια. Χάρη στην καινοτομία του σχεδίου τους πέτυχαν να είναι μεταξύ των 5 νικητριών εταιρειών που θα χρηματοδοτηθού με 4.000 ευρώ για την υλοποίηση της ιδέας τους και θα υποστηριχθούν συμβουλευτικά για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα παιδιά έχουν πιάσει ήδη δουλειά, κατασκευάζοντας τις πρώτες ράμπες, διοργάνωσαν ένα event fingerboarding στο σπίτι των αδερφών Μαγκλή και μάλιστα οι πρώτες 50 κατασκευές τους είναι sold out!

Τα boneless ramps κατασκευάζονται από κόντρα πλακέ,ενώ όλα τα μεταλλικά στοιχεία είναι από 100% αλουμίνιο. Το μέγεθός τους ποικίλλει από μία απλή ράμπα που κοστίζει μόλις 5 ευρώ μέχρι ένα πάρκο διαστάσεων 2Χ1 μέτρων που κοστίζει 400 ευρώ.


Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Γιώργος Μαγκλής η καινοτομία του boneless ramps έγκειται στη χρήση υλικών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, στη δυνατότητά τους να συναρμολογούνται, ενώ μπορούν να κατασκευαστούν και κατά παραγγελία. Ο Γιώργος εξηγεί ότι ξεκίνησε να κατασκευάζει το Φεβρουάριο του 2014 ράμπες από χόμπι για να παίζει ο ίδιος. Στη συνέχεια, όμως, διαπίστωσε ότι ζητούσαν και άλλα παιδιά να τους φτιάξει ράμπες και έτσι όταν ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο ο διαγωνισμός επιχειρηματικού σχεδίου του Κολλεγίου Ανατόλια δεν έχασε χρόνο. Μαζί με τους φίλους του κατέθεσαν την ιδέα τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην επιχειρηματικότητα.

Πώς θα διαθέσουν το ποσό των 4.000 ευρώ, το οποίο έλαβαν στην εκδήλωση απονομής βραβείων που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη; «Στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχουμε καταρτίσει το χρηματοοικονομικό μας σχέδιο. Με τα χρήματα θα αγοράσουμε υλικά και θα χρηματοδοτήσουμε δράσεις μάρκετινγκ», σημειώνει ο Γιώργος Μαγκλής.

Πλέον, τα επόμενα βήματα για τους νεοφώτιστους επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη είναι να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω τοπικών καταστημάτων με είδη skateboard σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις, όπου το σπορ είναι διαδεδομένο. Βασική αγορά-στόχος, ωστόσο, είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει η ανάπτυξη του fingerboard και για αυτό τον λόγο σύμφωνα με τον Γιώργο Μαγκλή το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να κλείσουν συμφωνίες με τοπικά καταστήματα.

Βασικό εργαλείο πωλήσεων, βέβαια, αποτελεί το Internet αλλά και οι διαγωνισμοί που διοργανώνονται για τους φαν του σπορ.
Δείτε το βίντεο από το πρώτο boneless ramps fingerboarding event