Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Εκτός παιδικών σταθμών 30.000 παιδιά – Τι εκτιμούν οι δήμαρχοι


Εκτός παιδικών σταθμών κινδυνεύουν να μείνουν το Σεπτέμβριο γύρω στα 30.000 παιδιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημάρχων.
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι φέτος 68.000 παιδιά οικονομικά αδύνατων οικογενειών θα πάρουν εισιτήριο για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ χωρίς οικονομική συμμετοχή, με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να φτάνει τα 162 εκ. ευρώ.  Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 182 εκ. ευρώ και καλύφθηκαν 70.678 θέσεις παιδιών, ενώ για φέτος η ΚΕΔΕζητάει 250 εκατ. ευρώ, καθώς υποστηρίζει ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000.
Προτάσεις προς την πολιτεία ώστε να εκταμιευτούν περισσότεροι πόροι και το Σεπτέμβριο να απορροφηθεί το σύνολο των παιδιών των δικαιούχων στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς χωρίς οικονομική συμμετοχή, διατύπωσε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.
Ο κ. Δανιηλίδης χαρακτήρισε ανάσα και εξασφάλιση στα κοινωνικά προγράμματα τις ανακοινώσεις της πολιτείας σύμφωνα με τις οποίες εξασφαλίστηκαν θέσεις για συνολικά 68.000 παιδιά. Ωστόσο εκτίμησε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αιτήσεις που θα υποβληθούν φέτος θα ξεπεράσουν τις 100.000, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 30.000 παιδιά μπορεί να μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει ήδη πρόταση για την περαιτέρω εκταμίευση κονδυλίων από τα αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ και από τους πόρους που έχουν περισσέψει από το κοινωνικό μέρισμα, καθώς έτσι θα μπορέσουν να βρεθούν τα 88 εκατομμύρια που λείπουν για να φτάσει ο προϋπολογισμός τα 250 και να ανοίξουν οι θέσεις για 100.000 παιδιά.
Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του ελπίζει ότι  «πιθανοί πρόσθετοι πόροι  από άλλα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης από πρόγραμμα χορηγιών, θα αυξήσει τον αριθμό των  68.000 παιδιών».
Τέλος, η προκήρυξη του σχετικού προγράμματος αναμένεται  να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 1η Ιουλίου.

aftodioikisi.gr