Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ


Η Κίνα είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Αντώνη Σαμαρά. Η Κίνα δεν εγκατέλειψε ποτέ την ελληνική αγορά ομολόγων, αλλά αυξάνει τις θέσεις της, τόνισε.

 Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Κίνα νιώθει εγκάρδια ευχαρίστηση για τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας” και εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία και την ικανότητα να ξεπεράσει την κρίση χρέους. “Στις πιο δύσκολες στιγμές της Ελλάδας, η Κίνα είναι πάντα υποστηρικτής”, είπε.
 Και αναφέρθηκε στην πρόθεση της κινεζικής πλευράς να προωθήσει τον τουρισμό και το διμερές εμπόριο. Προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο μεταφορών, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι επωφελές για τις δύο χώρες αλλά και για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
 Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι το λιμάνι του Πειραιά μπορεί, μέσω της διασύνδεσής του το σιδηροδρομικό δίκτυο να εξελιχθεί σε ένα κεντρικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα σε Ευρώπη και Ανατολή, μεταφέροντας τα κινεζικά προϊόντα της υψηλής τεχνολογίας στην ευρωπαϊκή αγορά.
 “Χαίρομαι για την υψηλή εκτίμηση που έχει η κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, αύριο θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά, θα ανταλλάξουμε απόψεις για τη διεύρυνση της επένδυσης και την καλύτερη αξιοποίησή της”, είπε ο Αντ. Σαμαράς.
 Και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν ακόμα πολλά τα οποία συζητιούνται”  για το λιμάνι του Πειραιά, σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει ένα κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς την Κίνα, από και προς την Ευρώπη, αλλά ακόμα και ένας ενεργειακός κόμβος, με ευρύτερη αξία. “Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός θαλάσσιος συνδετικός με την Κίνα”, είπε.


ΠΗΓΗ newmoney.gr