Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Στον Άρειο Πάγο δικάζεται η διαθεσιμότητα – Γιατί είναι σημαντική η σημερινή δίκη για τις καθαρίστριες


Μία σημαντική δίκη που νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι μπορεί να τινάξει την υπόθεση της «διαθεσιμότητας» στον αέρα διεξάγεται σήμερα στον Άρειο Πάγο. Πρόκειται για την άσκηση αίτησης αναστολής της εκτέλεσης και αναστολής της ισχύος της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών  (Α/Α 1584/2014) με την οποία δικαιώνονται 393 «διαθέσιμες» καθαρίστριες,  που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών ενώπιον του Αρείου Πάγου.
Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δεχθεί πίσω στις θέσεις τους τις καθαρίστριες παρά το ότι, σύμφωνα με το συνήγορο των καθαριστριών, η από 12.5.2014 απόφαση του Πρωτοδικείου είναι άμεσα εκτελεστή, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από κόμματα, συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς όσο και από τις ίδιες τις καθαρίστριες που έχουν κατασκηνώσει από τις 17 Μαΐου μπροστά στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι το βασικό επιχείρημα στελεχών του υπουργείου δίπλα στον κ. Στουρνάρα είναι  το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Α΄ Τμήματος ζητά μεν την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από το δικαίωμα άσκησης του ενδίκου μέσου της έφεσης αλλά καλεί το υπουργείο Οικονομικών:
-Να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
-Να ασκήσει αίτησης αναστολής της εκτέλεσης και αναστολής της ισχύος της εν λόγω απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο συντομότερο χρόνο, δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων.
Στο παρασκήνιο τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι αν γίνουν δεκτές οι καθαρίστριες πίσω στις θέσεις τους πριν την άσκηση όλων των ένδικων μέσων που έχει στα χέρια του το υπουργείο, τότε θα «ανοίξει η όρεξη» και σε άλλους «διαθέσιμους», με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ο ίδιος ο θεσμός. Θεωρούν, δε, ότι η τελική απόφαση της Δικαιοσύνης σε ανώτατο βαθμό θα είναι θετική για το υπουργείο Οικονομικών.
Με αυτά τα δεδομένα, έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.


aftodioikisi.gr