Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΝΕΝ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ




«Η πρόταση της ΕΕΕ σημαίνει ντε φάκτο και ντε γιούρε κατάργηση των ΣΣΕ, της 40ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης, του 8ωρου, των επιδομάτων...» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Νταλακογιώργος.

«Πισωγύρισμα σε εργασιακό μεσαίωνα και στην εποχή της γαλέρας», συνιστά η πρόταση και η θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για την αντιμετώπιση της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνη Νταλακογιώργου.
Η θέση της ΕΕΕ, η οποία εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου της Θόδωρου Βενιάμηστην καθιερωμένη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια» στηριζόταν σε μελέτες του ΙΟΒΕ, οι οποίες δείχνουν ότι για να βρουν δουλειά οι Έλληνες ναυτικοί, τόσο οι αξιωματικοί όσο και τα κατώτερα πληρώματα στον ελληνόκτητο στόλο και να αντικαταστήσουν τους αλλοδαπούς, πρέπει να επικρατήσουν στην ελληνική αγορά εργασίας οικονομικοί όροι, σύμφωνοι με τα νομίμως ισχύοντα στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις. Γιατί, όπως είπε, το ελληνόκτητο πλοίο πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, προκειμένου να επιβιώσει στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο.
Δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή του προέδρου της ΠΕΝΕΝ και με ανακοίνωσή του απάντησε σήμερα (Δευτέρα) στον Θ. Βενιάμη, λέγοντας ότι«η πρόταση της ΕΕΕ σημαίνει ντε φάκτο και ντε γιούρε κατάργηση των ΣΣΕ, της 40ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης, του 8ωρου, των επιδομάτων, σημαίνει επίσης εργασία τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες χωρίς αμοιβή, ουσιαστική κατάργηση όλων αυτών που θεσπίστηκαν και κατοχυρώθηκαν με θυσίες και αγώνες του ναυτεργατικού κόσμου όλες τις τελευταίες δεκαετίες».
Όπως σημειώνει ο κ. Νταλακογιώργος, στην ουσία ο πρόεδρος της ΕΕΕ καλεί το ναυτεργατικό κόσμο, τους χιλιάδες ανέργους που δεν έχουν καμιά προνοιακή και κοινωνική μέριμνα και στήριξη να δεχθούν την κατάργηση του θεσμού των ΣΣΕ, των κατακτήσεών τους και να δεχθούν όρους αμοιβής και εργασίας που ισχύουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. «Εδώ δεν γίνεται λόγος για κάποια μείωση μισθών, αλλά για την πλήρη ισοπέδωση του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και την απόλυτη συντριβή των κατακτήσεών τους», προσθέτει.


ΠΗΓΗ efsyn