Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ




Τηρώντας η Digea το χρονοδιάγραμμα της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης όπως καθορίζεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το Υπουργείο Επικρατείας και αναφέρονται σε σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις το τρίτο κατά σειρά switch-off, δηλαδή η επόμενη παύση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος με ταυτόχρονη έναρξη του ψηφιακού, θα πραγματοποιηθεί:
 
Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 2π.μ.
 
στα Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
 
Σε αυτό το περιοχικό switch-off του έργου της μετάβασης θα ενεργοποιηθούντα νεά κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμ για τους  κατοίκους των νησιών Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σαμοθράκης και Ψαρών.
 
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που αφορούν στο σχετικό switch-off. 
Περιοχές [SFN]
Κέντρα
Εκπομπής
Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας
Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών περιφερειακής εμβέλειας
Συχνότητες Δημόσιας τηλεόρασης [Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ.]
     
     
     
     
Λέσβος
Όλυμπος
Μυτιλήνη
Θυμιανά [Χίος]
Θολοποτάμι
Λήμνος
Μεστά
Μόλυβος
Μύρινα
25 | 33
53
21 | 39
 
Τόσο οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας όσο και οι δημόσιοι θα εκπέμπουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα σε νέες συχνότητες.
 
 
Όσοι κάτοικοι ανήκετε σε περιοχή κάλυψης θα πρέπει να διαθέτετε τηλεόραση [με ενσωματωμένο δέκτη] ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T MPEG-4 ή H.264 και από τις 5 Σεπτεμβρίου να τον συντονίσετε στις νέες συχνότητες. Αν σύμφωνα με τους χάρτες ανήκετε σε περιοχή ενδεχόμενης κάλυψης, ίσως χρειαστεί τα τοποθετήσετε ενισχυτή σήματος στην εγκατάστασή σας.
 
Στο χάρτη   μπορείτε να δείτε την ενδεικτική κάλυψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μόλις ενεργοποιηθούν τα σχετικά κέντρα εκπομπής.
 


 
Ερωτήσεις - Απαντήσεις 
 
 
 Όταν ολοκληρωθεί η τηλεοπτική μετάβαση στην περιοχή μου θα σταματήσω να βλέπω αναλογικά
Ναι. Όπως και με όλες τις χώρες παγκοσμίως που προχωρούν ή έχουν ήδη ολοκληρώσει τη μετάβαση, επίγεια ελεύθερη τηλεόραση θα μπορείτε να δείτε μόνο ψηφιακά.
 
 
Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία η οποία θα χρησιμοποιηθεί;
Ως αποτέλεσμα συναπόφασης όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου η χώρα μας να διαθέτει μία σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα, η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι το DVB-T MPEG-4 ή H.264 και αφορά τόσο στο πρότυπο όσο και στο το πρωτόκολλο κωδικοποίησης.
Όλες οι χώρες που ξεκίνησαν την ψηφιακή μετάβαση μετά το 2006 έχουν επιλέξει την τεχνολογία αυτή. Πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Τεχνολογία»
 
 
Σε τι μορφή [format] και ανάλυση εικόνας εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί;
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποφασίζουν εάν θέλουν να εκπέμπουν σε μορφή 4:3 ή σε 16:9 [widescreen]. Η Digea αναμεταδίδει πιστά την εικόνα και τον ήχο [το περιεχόμενο δηλαδή] που της στέλνουν τα κανάλια.
Σε ότι αφορά την ανάλυση, στην Ελλάδα τα κανάλια προς το παρόν εκπέμπουν ψηφιακά σε Standard Definition [SD]. Η τεχνολογία MPEG-4 όμως, δίνει τη δυνατότητα για εκπομπή σε High Definition [υψηλή ανάλυση]. Για λήψη των τηλεοπτικών σήματος σε HD θα πρέπει οι τηλεοπτικοί σταθμοί να διαθέσουν το περιεχόμενό τους σε HD.
 
 
 Υπάρχει συνδρομή;
 
Όχι. Τα κανάλια που εκπέμπουν το περιεχόμενό τους ελεύθερα μέχρι σήμερα, με σχετική άδεια που έχουν λάβει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης [Ε.Σ.Ρ.] για επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή, θα εκπέμπουν δωρεάν και ψηφιακά σε περιοχές με ψηφιακή κάλυψη.
 
Τι χρειάζομαι για να λαμβάνω το επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα;
 
Για να απολαύσετε τα αγαπημένα σας ελεύθερα τηλεοπτικά προγράμματα μέσω τηλεοπτικού δέκτη, χρειάζεστε:
Τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4. Συνήθως, όσες αγοράστηκαν το 2010 και μετά διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.
Εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG-4 εφόσον η τηλεόραση δεν διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.
Τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή ψηφιακής λήψης με κάρτα μετατροπέα [module] MPEG-4. Εάν η συσκευή σας είναι τεχνολογίας MPEG-2 και διαθέτει υποδοχή για κάρτα μετατροπέα CI [Common Interface], μπορείτε να την αναβαθμίσετε σε MPEG-4 με μία αντίστοιχη κάρτα. Προσοχή! Πριν την αγορά, φροντίστε να ελέγχετε τη συμβατότητα της κάρτας με τον ακριβή τύπο της συσκευής.
 
Χρειάζομαι νέα τηλεόραση;
 
Εάν η τηλεόρασή σας διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-4 ή Η.264 δεν χρειάζεται να προβείτε στην αγορά επιπλέον εξοπλισμού.
Εάν έχετε παλιά τηλεόραση μπορείτε και πάλι να βλέπετε ψηφιακά τα τηλεοπτικά προγράμματα, αρκεί να συνδέσετε έναν αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG-4. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει η τηλεόρασή σας τουλάχιστον υποδοχή SCART ή RCA για την είσοδο σημάτων.
Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε τηλεόραση, ελέγξτε ότι διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-4 ή Η.264.
 
 
 
 Θα χρειαστώ καινούρια κεραία ή δορυφορικό πιάτο;
 
Εφόσον λαμβάνετε αναλογικό σήμα, δεν απαιτείται καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας [τυπική UHF], ούτε απαιτείται δορυφορικό πιάτο.
Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξ’ ολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή που θα τοποθετήσετε ή από την τηλεόρασή σας εάν διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή.
Ενδέχεται μόνο να χρειαστεί να αλλάξετε την κατεύθυνση της κεραίας σας ή να αφαιρέσετε/προσθέσετε/ρυθμίσετε κάποιον ενισχυτή για να έχετε σωστό σήμα λήψης στο δέκτη σας.
 
 
 
Έχω τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4. Τι κάνω για να δω τα ψηφιακά κανάλια;
 
Εφόσον η εκπομπή ψηφιακού σήματος έχει ξεκινήσει στην περιοχή σας και αφού βεβαιωθείτε ότι η κεραία είναι προσανατολισμένη προς το κέντρο εκπομπής από το οποίο λαμβάνετε το ψηφιακό σήμα, απλά συντονίστε τα κανάλια με αυτόματη ή χειροκίνητη αναζήτηση. Οδηγίες συντονισμού θα βρείτε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.
 
 
 
Πώς μπορώ να μάθω εάν η τηλεόρασή μου έχει αναλογικό ή ψηφιακό δέκτη;
 
Για την Ελλάδα ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι κλασικές αναλογικές τηλεοράσεις [CRT] και οι επίπεδες [LCD/ Plasma] που έχουν αγοραστεί πριν το 2008 κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας MPEG-4.
Οι ενέργειες στις οποίες μπορείτε να προβείτε για να ελέγξετε την τεχνολογία της τηλεόρασής σας είναι οι εξής:
Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης ή να ψάξετε για ένδειξη [αυτοκόλλητο] που να δείχνει ότι υποστηρίζει ψηφιακό σήμα MPEG-4.
Απευθυνθείτε στο κατάστημα απ’ όπου και τον προμηθευτήκατε.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και ελέγξτε τις δυνατότητες του δέκτη από το νούμερο μοντέλου του κατασκευαστή
Στρέψτε την κεραία σας [αν δεν είναι ήδη στραμμένη] προς το κέντρο εκπομπής απ’ όπου λαμβάνει ψηφιακό σήμα η περιοχή σας και συντονίστε την τηλεόρασή σας στις ψηφιακές συχνότητες. Εάν παρατηρήσετε ότι λαμβάνετε ήχο αλλά όχι εικόνα, τότε η συσκευή σας είναι τεχνολογίας MPEG-2.
 
 
Μπορώ να αναβαθμίσω την τηλεόρασή μου από MPEG-2 σε MPEG-4;
 
Ναι. Εάν δεν θέλετε να συνδέσετε εξωτερικό αποκωδικοποιητή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδική κάρτα, γνωστή και ως Module, η οποία αποκωδικοποιεί το πρωτόκολλο MPEG-4 AVC και το επανακωδικοποιεί σε σήμα VIDEO MPEG-2. Φυσικά, πρέπει να ελέγξετε πρώτα ότι η τηλεόραση διαθέτει κατάλληλη θύρα [Common Interface] που να υποστηρίζει τα DVB Common Interface Standards.
Επίσης, προτού προβείτε σε αγορά κάρτας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι κάρτες συμβατές με όλες τις τηλεοράσεις. Βεβαιωθείτε για τον ακριβή τύπο της τηλεόρασής σας ώστε να μπορεί ο πωλητής να σας ενημερώσει για πιθανή ασυμβατότητα. Σε περίπτωση προβλημάτων, απευθυνθείτε στο κατάστημα αγοράς.
 
 
 Πόσο θα μου στοιχίσει αυτή η αλλαγή για τη λήψη του ψηφιακού σήματος;
 
Εάν έχετε ήδη τηλεόραση με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη και η εγκατάστασή σας είναι σωστή, δεν θα υποστείτε καμία οικονομική επιβάρυνση.
Εάν θέλετε να αγοράσετε εξωτερικό αποκωδικοποιητή το κόστος ενός αποκωδικοποιητή Standard Definition κυμαίνεται στα 30 ευρώ. Φυσικά, στην αγορά υπάρχουν και ψηφιακοί δέκτες με επιπλέον δυνατότητες, όπως δυνατότητα εγγραφής προγραμμάτων, προγραμματισμό εγγραφής, σκληρό δίσκο κ.ά.
Εάν πάλι, θέλετε να αποκτήσετε καινούρια τηλεόραση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο κατάστημα ηλεκτρικών/ ηλεκτρονικών ειδών. Βεβαιωθείτε μόνο ότι η συσκευή που θα επιλέξετε πληροί τις προδιαγραφές MPEG-4.
 
 
Κάθε τηλεόραση θέλει δικό της αποκωδικοποιητή;
 
Εάν οι τηλεοράσεις σας δεν διαθέτουν ενσωματωμένο δέκτη που να υποστηρίζει το σύστημα MPEG-4, τότε για την κάθε τηλεόραση χρειάζεται ξεχωριστός εξωτερικός αποκωδικοποιητής. Εάν συνδέσετε όλες τις τηλεοράσεις με έναν εξωτερικό αποκωδικοποιητή τότε όλες θα προβάλουν το ίδιο κανάλι, ενώ για αυτού τους είδους τη συνδεσιμότητα μπορεί και να σας στοιχίσει περισσότερο από το να αγοράσετε επιπλέον εξωτερικούς αποκωδικοποιητές.
 
 
 
Όταν συνδέσω τον εξωτερικό αποκωδικοποιητή πρέπει να συντονίσω ξανά τα κανάλια;
 
Ναι. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να βρείτε τα κανάλια με τον εξωτερικό αποκωδικοποιητή, συνεπώς χρησιμοποιήστε το τηλεκοντρόλ αυτού και όχι της τηλεόρασης. Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης χρειάζεται μόνο για να την ανοιγοκλείνετε και να ρυθμίζετε τον ήχο, τα χρώματα κ.λπ., όχι όμως για να αλλάζετε κανάλια.
 
Τι είναι ο αποκωδικοποιητής;
Είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που λαμβάνει σήμα όταν συνδεθεί με μία κεραία [εσωτερική ή εξωτερική] και το μετατρέπει σε σήμα συμβατό με τηλεόραση παλαιότερης τεχνολογίας [από MPEG-4 σε MPEG-2 δηλαδή]. Συγκεκριμένα, λαμβάνει το ψηφιακό σήμα από την κεραία και αφού το αποπολυπλέξει και το αποκωδικοποιήσει, το καθιστά δυνατό να παίξει σε αυτήν.
Εκτός από την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή μπορείτε να τον συνδέσετε και με άλλες συσκευές [video VCR, DVD-R κ.λπ.].
 
 
Πότε χρειάζομαι αποκωδικοποιητή;
 
Ο εξωτερικός ψηφιακός αποκωδικοποιητής είναι απαραίτητος όταν η τηλεόρασή σας δεν διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ή εάν αυτός που έχει είναι παλαιότερης τεχνολογίας [MPEG-2] και δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης DVB-T MPEG-4 ή H.264.
 
 
Ποια είναι τα βασικά είδη αποκωδικοποιητών [δεκτών] για την επίγεια ψηφιακή λήψη;
 
Οι βασικοί αποκωδικοποιητές για την επίγεια ψηφιακή λήψη είναι οι Standard Definition [SD] και οι High Definition [HD].
Εάν διαθέτετε κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη τηλεόραση [LCD/ Plasma] χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA [3 χρώματα - κίτρινο, άσπρο, κόκκινο].
Εάν διαθέτετε επίπεδη τηλεόραση [LCD/ Plasma] χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4 αλλά με θύρα HDMI, τότε προτιμήστε έναν αποκωδικοποιητή με θύρα HDMI για μέγιστη ποιότητα θέασης.