Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Όλες οι απαντήσεις για τη… ζαλάδα του ΕΝΦΙΑ: Οι κατηγορίες φορολογουμένων και η διαδικασία


Στον παραλογισμό του ΕΝΦΙΑ ζει η ελληνική κοινωνία και η Κυβέρνηση σπεύδει στην καρδιά του καλοκαιριού να βρει λύσεις σε μια σειρά πολύπλοκων ζητημάτων που αποφέρουν και… πολιτικό κόστος.
Από τον ΕΝΦΙΑ το Δημόσιο προσδοκά έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αποκαλύπτουν το τι εκλήθη να πληρώσει ο καθένας από τα 6,15 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα:
-  Περίπου ο ένας στους πέντε επιβαρύνθηκε συνολικά με ποσά έως 100 ευρώ.
-  Ποσοστό 53,52% των ιδιοκτητών καλούνται να αντιμετωπίσουν φόρους από 101 έως 500 ευρώ.
-  Στην κλίμακα αυτών που θα πληρώσουν πάνω από 500 ευρώ κατατάσσονται 1.667.000 ιδιοκτήτες εκ των οποίων σε 513.000 καταλογίστηκε φόρος άνω των 1.000 ευρώ.
Τα ποσά που αντίκρισαν στα εκκαθαριστικά τους δεν θα τα πληρώσουν όσοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος, όσοι εντόπισαν λάθη τα οποία θα μπορέσουν να διορθώσουν καθώς και όσοι έχουν ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Οσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες θα περιμένουν αφενός να ανακοινωθεί η διαδικασία για τη χορήγηση των εκπτώσεων και αφετέρου τη νέα εκκαθάριση του φόρου.
Οι 5 κατηγορίες φορολογουμένων
Με την αναβολή στην προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης για το τέλος Σεπτεμβρίου, τη δέσμευση Χαρδούβελη για χρήση των αξιών του 2013 προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα της περιφέρειας, αλλά και την ανακοίνωση ότι σύντομα θα υπάρξει η απόφαση για τη διαδικασία χορήγησης έκπτωσης φόρου, το σκηνικό για τα 6,15 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και τα περίπου 45.000 νομικά πρόσωπα που πρέπει να πληρώσουν αλλάζει. Οι φορολογούμενοι, ουσιαστικά, κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το τι πρέπει να κάνουν ή τι τους περιμένει από φθινόπωρο. Η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» τοποθετεί αυτές τις κατηγορίες ως εξής:
-  Στην 1η κατηγορία κατατάσσονται αυτοί που έχουν εντοπίσει λάθη κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, τα οποία όμως οφείλονται σε δικά τους λάθη ή παραλείψεις. Αν λείπει ο όροφος σε ένα διαμέρισμα, οι προσόψεις κ.λπ., τα στοιχεία θα πρέπει να συμπληρωθούν σωστά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από το τέλος του μήνα. Χρονικό περιθώριο για τη διόρθωση των λαθών χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα ή προσαυξήσεις, υπάρχει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
-  Στην 2η κατηγορία ανήκουν αυτοί οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αλλά ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια για να διεκδικήσουν έκπτωση φόρου 50% ή ακόμη και απαλλαγή. Προϋπόθεση για την έκπτωση του 50% είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ (κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση), η αθροιστική επιφάνεια των κτισμάτων να είναι μικρότερη από τα 150 τετραγωνικά μέτρα και να μην υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% ο νόμος προβλέπει πλήρη απαλλαγή. Για τη διαδικασία χορήγησης της έκπτωσης θα πρέπει να δημοσιευτεί απόφαση από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και με αυτήν θα καθοριστεί αν θα πρέπει οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά ή στη ΔΟΥ.
-  Στην 3η κατηγορία κατατάσσονται αυτοί που έχουν ακίνητο στο όνομά τους, το οποίο είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος. Γι’ αυτά τα ακίνητα θα υιοθετηθεί με νόμο νέα διαδικασία υπολογισμού οπότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν για να εκτυπώσουν το νέο εκκαθαριστικό και το ειδοποιητήριο πληρωμής.
-  Η 4η κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια ώστε να τύχουν έκπτωσης, δεν έχουν κάνει λάθη στο Ε9 ούτε έχουν ακίνητο για το οποίο θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού. Αυτοί το μόνο που θα πρέπει να περιμένουν είναι ενδεχόμενη αλλαγή στον αριθμό των δόσεων, κάτι που θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, που είναι και η νέα ημερομηνία για την πληρωμή της 1ης δόσης.
-  Η 5η κατηγορία περιλαμβάνει ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ αναλογικά με τα έσοδά τους. Οι επιχειρήσεις αυτές δικαιούνται να ζητήσουν αναστολή πληρωμής του φόρου για το 2014. Και οι εταιρείες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να αναμένουν την απόφαση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων που θα καθορίζει τη διαδικασία.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων παραμένουν ζαλισμένοι, καθώς πολλοί από αυτούς ακόμη δεν ξέρουν, αν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφορούν και τα δικά τους ακίνητα. Με τη βοήθεια της εφημερίδας ΚΕΦΑΛΑΙΟ, πάμε να δούμε κάποια βασικά σημεία επί της διαδικασίας…
Σε ποια ακίνητα θα γίνουν οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Οι διορθώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση αφορούν τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός των 4.000 οικισμών οι οποίοι είναι εκτός αντικειμενικών αξιών και εφέτος κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκο φόρο.
Με ποιες τιμές θα υπολογιστεί ο φόρος μετά τις διορθώσεις;
Ο διορθωμένος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την περσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, με την οποία όριζε τιμές στις 457 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.
Πότε θα αναρτηθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά στο Taxis;
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης των λαθών και κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση εντός της προθεσμίας, έως τις 15 Σεπτεμβρίου τα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν ξανά στο Taxis.
Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Το μόνο σίγουρο μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι ότι n πληρωμή της πρώτης δόσης μετατίθεται για το τέλος Σεπτεμβρίου, για όλους τους υπόχρεους, ανεξάρτητα εάν υπήρχαν λάθη στα εκκαθαριστικά τους. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η πρώτη δάση θα είναι διπλή (Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) και θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις δόσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου ή αν οι δόσεις θα παραμείνουν συνολικό πέντε, με την τελευταία να πληρώνεται έως το τέλος Ιανουαρίου.
Παράλληλα, υπάρχει και η σκέψη οι δόσεις να αυξηθούν σε έξι, με την τελευταία δόση να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση. Ειδικά, την τύχη του τελευταίου σεναρίου θα την κρίνουν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας.
Οι αλλαγές θα γίνουν σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακόμα και αν ο ΕΝΦΙΑ ήρθε φθηνότερος από πέρυσι;
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι διορθώσεις θα γίνουν μόνο στα εκκαθαριστικά στα οποία ο φόρος των οικοπέδων ήρθε εφέτος υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ποσό ως έχει.
Τι θα γίνει αν έχω πληρώσει ήδη την πρώτη δόση;
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί το ποσό από το σύνολο του φόρου, ώστε οι επόμενες δόσεις να είναι χαμηλότερες. Σε αντίθετη περίπτωση, ο φόρος θα πληρωθεί κανονικά, όπως θα υπολογιστεί μετά τις διορθώσεις και ο συμψηφισμός θα γίνει αργότερα.
Θα γίνουν άλλες διορθώσεις στο φόρο εκτός από αυτές στα οικόπεδα;
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή να υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες αστοχίες του νόμου, όπως είναι o μειωμένος συντελεστής για τα ημιτελή ακίνητα, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε, πρόβλεψη για αντίστοιχο συντελεστή στα διατηρητέα, όπως και η έκπτωση 1,5% για όσους πληρώσουν εφάπαξ, η οποία δεν υπάρχει για τον ΕΝΦΙΑ.
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή;
Έκπτωση 50% δικαιούνται άσοι έχουν συνολικά εισόδημα έως 9.000 ευρώ (άγαμος), 10.000 ευρώ έγγαμος (προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο), συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ. και δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον έχουν εισόδημα έως 12.000 (άγαμος), 13.000 για έγγαμο (προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο), συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ. και δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.


aftodioikisi.gr