Τα παλαιού τύπου τεκμήρια διαβίωσης φεύγουν, έρχονται τα τεκμήρια νέου τύπου. Για πρώτη φορά από το 1978 που πρωτοεφαρμόστηκαν τα τεκμήρια, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό, εγκαταλείποντας τα ως πεπαλαιωμένη μέθοδο προσδιορισμού του εισοδήματος που προκαλεί αδικίες, χωρίς να συντελεί στην αποκάλυψη του πλούτου.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η διασύνδεση των υπηρεσιών με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις συναλλαγών των φορολογουμένων μπορεί να σκιαγραφήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια το προφίλ και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ευρωστία τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι σε θέση να ελέγχουν σχεδόν όλες τις δαπάνες, κρυφές ή φανερές, του φορολογούμενου και μέσω αυτών να διαπιστώσουν, εάν δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση.
Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την εφαρμογή της μεθόδου που ακολουθεί εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια υπηρεσία των ΗΠΑ.
Έτσι, θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων.
Η διασύνδεση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και η επέκταση της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές βοηθά ήδη ης φορολογικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών.
Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει
- Το εμβαδόν και την αξία της κύριας κατοικίας που διαμένει ο ελεγχόμενος.
- Τα ακίνητα που διαθέτει μέσω του Ε9
- Το ύψος των καταθέσεων και τις μετοχές
Με το νέο σύστημα θα γνωρίζει ακόμα
- Τις δαπάνες για ταξίδια και διακοπές
- Τις αγορές πολυτελών ειδών
- Και προώθηση του «πλαστικού χρήματος» μέσω καρτών, προκειμένου να ελέγχονται τα πάντα
- Καλύτερος συντονισμός υπηρεσιών
Πάντως, τα εργαλεία που διαθέτει σήμερα το υπουργείο και η δυνατότητα σύνδεσης του με πολλές επιχειρήσεις για άντληση πληροφοριών το καθιστούν ικανό να φιλοτεχνήσει πληρέστερα το φορολογικό προφίλ του Έλληνα πολίτη.
Γι” αυτό και φοροτεχνικοί, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, απορούν για τη φαεινή ιδέα για ελέγχους κατ” οίκον από συνεργεία του ΣΔΟΕ.
Θεωρούν ότι οι έλεγχοι αυτοί, που κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, είναι άνευ λόγου και ουσίας, αφού η φορολογική αρχή έχει στην κατοχή της όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Τα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται έως και σήμερα απλώς βοηθούν να εισπράττεται ένας μικρός φόρος με τον προσδιορισμό κατώτατου φορολογητέου εισοδήματος.
Έλεγχος δαπανών: Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εφαρμογή των τεκμηρίων δρα σε βάρος εκείνων που όντως δεν έχουν εισοδήματα, ενώ για τους κατέχοντες λειτουργούν ως ομπρέλα προστασίας.
Μέχρι τώρα, η λογική των τεκμηρίων ήταν ότι η κατοχή Ι.Χ. ή σκάφους αναψυχής απαιτούσε ένα ελάχιστο εισόδημα συντήρησης. Τώρα, σχεδιάζεται το αντίστροφο. Μέσα από την καταγραφή των δαπανών θα επιχειρείται ένα τεστ αλήθειας των φορολογικών δηλώσεων και ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογουμένων.
Ο έλεγχος αυτός των δαπανών θα συντείνει όχι μόνο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και στην αποκάλυψη της ροής μαύρου χρήματος. Έτσι, από την εποχή του Αθ. Κανελλόπουλου, που επί υπουργίας του εισήχθησαν για πρώτη φορά τα τεκμήρια για έλεγχο της φοροδιαφυγής, τώρα επιχειρείται μία πιο συστηματική χρήση και ένας εκσυγχρονισμός τους.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
aftodioikisi.gr