Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ , ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ,
ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ


Αθήνα, 6 Αυγούστου 2014

          Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζουμε ότι αναλάβατε ένα πολύ σημαντικό υπουργείο καθόσον η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την ανάπτυξη σταθερών και βιώσιμων παραγωγικών δομών. 
Όπως γνωρίζετε η Χίος είναι μία από τις ακριτικές θαλάσσιες περιοχές για την οποία η αλιεία αποτελεί πόλο ανάπτυξης. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αναπτύσσονται οι υποδομές στην ιχθυόσκαλα του νομού και καταβάλλεται προσπάθεια από τον φορέα διαχείρισης να κρατήσει ζωντανό αυτό το αναπτυξιακό κύτταρο. Όμως, στο παρελθόν έχουν γίνει αλόγιστα νομοθετικά λάθη, που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των ιχθυοσκάλων και τη δημόσια υγεία, την ίδια στιγμή που δεν μειώθηκε η γραφειοκρατία για τους Έλληνες αλιείς. Δυστυχώς για άλλη μια φορά βλέπουμε αλιευτικά σκάφη να χάνουν εισόδημα εξαιτίας της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών του Υπουργείου σας, καθόσον ο τρόπος ανανέωσης των ετήσιων αδειών αλίευσης στα διεθνή ύδατα και ο χρόνος ανταπόκρισης των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, είναι εξοντωτικά για τον κλάδο.
          Σας ζητώ όπως με απόφασή σας επισπεύσετε τη διαδικασία ανανέωσης  των εν λόγω αδειών και σας προτείνω να θεσπίσετε νέα διαδικασία, όπου το σχετικό αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, θα εκδίδεται ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, το οποίο θα θεωρείται ως άδεια ανανέωσης, και όταν εξεταστούν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά από τις υπηρεσίες σας και στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνεται πως αυτά είναι ελλιπή, ή ψευδή κλπ, αφενός θα ανακαλείται ή άδεια, αφετέρου για κάθε ημέρα αλίευσης θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τέτοιο που να είναι αποτρεπτικό για όποιον τυχόν παραπλανήσει τις αρχές.
          Με αυτόν τον τρόπο κύριε Υπουργέ, η πολιτεία θα σταθεί για πρώτη φορά δίπλα στους Έλληνες αλιείς στέλνοντας μήνυμα στήριξης αλλά και αναδιοργάνωσης των διαδικασιών προκειμένου να ενταθεί το εισόδημα και ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο κλάδο.

Με εκτίμηση



Σταμάτης Κάρμαντζης

Βουλευτής Ν. Χίου, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ