Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΤΟ REUTERS ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ




Για αντικατάσταση της τρόικας από μία ομάδα δράσης (Task Force) και ελάφρυνση χρέους μέσω εξαετούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων κάνει λόγο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την κατάργηση της τρόικας, που εποπτεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ώστε να επιτρέψουν στην Αθήνα να προωθήσει το δικό της σχέδιο για να τονώσει την οικονομία, σε αντάλλαγμα με μια «σταδιακή ανακούφιση» από τα χρέη, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που μεταφέρει αποκλειστικά το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σχετική συζήτηση βρίσκεται στα πρώτα στάδια και θα επιταχυνθεί, καθώς η Ελλάδα και οι εταίροι της χαράζουν την νέα πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα όταν λήξει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, προς τα τέλη του έτους.
«Η διάλυση της τρόικας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ορισμένοι την παρομοιάζουν με την ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, πιθανότατα θα αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι στο νέο σχέδιο για την Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα το οποίο προσθέτει:
Η μεταστροφή σε ένα πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την ανακούφιση χρεών» με πιο ελαφρά εποπτεία, θα καθησυχάσει την δημόσια δυσαρέσκεια και θα υποστηρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που ηγείται στις δημοσκοπήσεις και υπόσχεται να «σκίσει» την συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι με το νέο σκεπτικό, την «αστυνόμευση» της τρόικας θα αντικαταστήσει μια ειδική ομάδα δράσης από την Κομισιόν η οποία θα διενεργεί εξαμηνιαίους ελέγχους και όχι τριμηνιαίους όπως σήμερα, εφόσον δεν χρειαστεί η χώρα νέα κεφάλαια.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα δεσμευθεί σε 6ετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο οποίο τα επιτεύγματα θα αμείβονται με ανακούφιση από δανειακά βάρη, όπως με παράταση της διάρκειας αποπληρωμής, αντί για την προσφορά νέων δανείων.
Αξιωματούχος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι «δεν θα υπάρχει τρόικα» προσθέτοντας ότι «η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι ελληνική. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα ως τον Οκτώβριο, το οποίο θα εγκριθεί ως τον Δεκέμβριο και θα ισχύσει από τις αρχές 2015».
Σύμωνα με το Reuters, που επικαλείται άλλον αξιωματούχο, θα δοθεί στην Ελλάδα, ως δίχτυ ασφαλείας, μια προαιρετική γραμμή πίστωσης από την ευρωζώνη, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί θα ξαναρχίσει η αυστηρή επόπτευση της χώρας.
Το ΔΝΤ θα κρατήσει το δικό του πρόγραμμα διάσωσης έως το 2016, συνεχίζοντας να παρακολουθεί την Αθήνα.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η κατάργηση της τρόικας θα σηματοδοτήσει την λήξη ενός μοντέλου επιβολής οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, που έχει υποστεί βαριές επικρίσεις στην Ελλάδα αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το νέο πρόγραμμα θα έχει στόχο την «ανάπτυξη και την απασχόληση» αντί για το ισχύον επίκεντρο στις δημοσιονομικές περικοπές. Θα σχεδιαστεί κατ’αρχήν από την Αθήνα και όχι από τις Βρυξέλλες ή άλλους αξιωματούχους.
Όσο για τα συν και τα πλην; Ένα δυνητικό πλεονέκτημα του να έχουν οι Ελληνες την ευθύνη του προγράμματός τους, θα είναι η εθελοντική αποδοχή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που πλέον δεν θα επιβάλλονται από έξω. Η εισαγωγή του νέου εξαετούς προγράμματος θα επιτρέψει στην ΕΚΤ, που οι νέοι της ρόλοι ως τραπεζικού επόπτη δεν συνάδουν με τον ρόλο της στην τρόικα, να αποσυρθεί, αναφέρει το πρακτορείο.
Για να είναι όμως λειτουργικό το νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια. Ένα από αυτά είναι το ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί φρέσκα κεφάλαια, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν προκύψει επιπλέον κόστος για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνεται, θα απαιτηθεί μια «κανονική διάσωση».
«Αν επιπλέον χρηματοδότηση απαιτηθεί δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο που θα το δεχτεί», δηλώνει ο πρώτος αξιωματούχος.
Στην Αθήνα όμως υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα απαιτηθεί νέο πακέτο διάσωσης. «Δεν θέλουμε άλλο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν θέλουμε νέα χρηματοδότηση», δηλώνει αξιωματούχος στην Αθήνα. «Θέλουμε η όποια εναλλακτική να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την απασχόληση» σημειώνει, αναφέροντας:
«Εχουμε δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν θέλουμε ένα μαχαίρι στο λαιμό γιατί αυτό πληγώνει την “ιδιοκτησία” του προγράμματος αυτών των μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα τέτοιο σχέδιο που θα στηρίζεται στη λογική «μείωση χρέους με αντίτιμο μεταρρυθμίσεις» είναι σαγηνευτικό για τον Αντώνη Σαμαρά και πιθανότατα το βλέπει με συμπάθεια ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ένα τέτοιο σχέδιο, εκτιμά το Reuters θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού, όπως σημειώνεται, η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρία της Δημοκρατίας.
Όσο για το χρέος και πώς μπορεί να γίνει καλύτερα διαχειρίσιμο. Οι βασικές επιλογές, σύμφωνα με το Reuters, αφορούν τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων. Αυτές πιθανότατα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στα δάνεια που πήρε η χώρα από άλλα κράτη και όχι τη βοήθεια που έλαβε από ΕΚΤ και ΔΝΤ.
«Υπάρχει διαφορά αν έχει 30 χρόνια για να ξεπληρώσεις και αν έχεις 50 χρόνια, υποστηρίζει ένας αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η επέκταση των λήξεων θα γίνεται σε διαφορετικές λήξεις χρέους αμέσως μόλις εκπληρώνονται κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Η μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα κίνητρο, δεδομένου ότι σήμερα το κόστος χρήματος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Το φθινόπωρο θα είναι καυτό» καταλήγει το δημοσίευμα που υπογραμμίζει ότι η κρίσιμη στιγμή για τις αποφάσεις αναμένεται αργότερα φέτος.



ΠΗΓΗ LYCAVITTOS