Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Απογραφή συνταξιούχων δημοσίου: 64,4 εκατ. ευρώ καταβάλλονταν σε 3.423 συνταξιούχους μετά θάνατον


Συντάξεις ύψους 64,4 εκατ. ευρώ καταβάλλονταν σε 3.423 συνταξιούχους του δημοσίου -μετά θάνατον- αποκάλυψε η διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων του δημοσίου που ολοκλήρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Πρόκειται για ποσό αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων ύψους 64,4 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος περιέγραψε τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών για την ανάκτησή του. Από το ποσό αυτό έχουν ανακτηθεί μέχρι σήμερα 42,2 εκατ. ευρώ με τους παρακάτω τρόπους:
- 27,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
- 14,6 εκατ. ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων των λογαριασμών και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.
Για το υπόλοιπο ποσό των 22,2 εκατ. ευρώ η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται για τους κληρονόμους και τους συνδικαιούχους μέσω των κατά τόπους ΔΟΥ.
Πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, για την πρώτη επί της ουσίας καθολική απογραφή συνταξιούχων του Δημοσίου μετά το 1949 οπότε και διενεργήθηκε η τελευταία. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ουσιαστικά τον Οκτώβριο του 2012 κατά την οποία 2.798 συνταξιούχοι δεν είχαν απογραφεί. Από τότε ως σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες εξακρίβωσης των πραγματικά δικαιούχων και ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της απογραφής ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από το έλεγχο των περιπτώσεων των θανόντων συνταξιούχων, διαπιστώθηκαν 358 περιπτώσεις, με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές λόγω:
- Μη αναγγελίας θανάτου, η οποία οφείλεται σε ενδεχόμενο δόλο δεδομένου ότι οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις είχαν αναληφθεί και δεν βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θανόντων.
- Μη εύρεσης των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό, γιατί οι εν λόγω λογαριασμοί είχαν συνδεθεί για την εξόφληση λογαριασμών, δανείων και λοιπών οφειλών και δεν κατέστη δυνατόν να αναληφθούν.
Για αυτές τις 358 περιπτώσεις αναζητήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που πιστώνονταν οι συντάξεις το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των 26,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από έρευνα η οποία διήρκησε πάνω από 12 μήνες, ήδη διαπιστώθηκαν 92 περιπτώσεις με υπόνοια απάτης που τελέστηκε κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012.
Σημειώνεται ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, έχει οριστεί δικάσιμος.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταβολής σύνταξης στην Καρδίτσα για το διάστημα από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2012 ύψους 167.189 ευρώ. Ο πραγματικά δικαιούχος συνταξιούχος είχε πεθάνει από τις 10-9-2000.
Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα απάτης κατά του δημοσίου θεσμοθέτησε την ολική απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου κάθε πέντε χρόνια. «Αυτή η πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.


aftodioikisi.gr