Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΧΛΟΑΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΧΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Τον Δεκέμβριο του 2013 εγκρίθηκε με σχετική υπουργική απόφαση η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος με τίτλο: «Αναχλόαση βοσκοτόπων – δημιουργία λειμώνων στις νήσους Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Κέα και Ρόδο». Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στη Χίο κρίθηκε απαραίτητη, εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί τον Αύγουστο του 2012. Το πρόγραμμα ανατέθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με το έγγραφο δημοσίευσης στη Διαύγεια ΒΛΓ6Β-ΚΔΗ είχε προχωρήσει η πληρωμή του αναδόχου.
Με τον τρόπο αυτό, μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, στηρίζονται τα ψυχανθή και οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφές, με σχεδόν μηδενικό για αυτούς κόστος. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Αστυπάλαια και τη Λήμνο. Ειδικά, για τη Χίο, που στο μεγαλύτερο μέρος της επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά, οι συνέπειες και στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι μεγάλες και με η εφαρμογή του θα είχε θετικά αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι σε Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πυρκαγιά μαστιχοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς του νομού Χίου, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 05 Ιουλίου 2013, ο Υπουργός είχε δεσμευθεί να προβεί στις ενέργειες για την αναγέννηση των βοσκοτόπων του νησιού.
Κατόπιν των παραπάνω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Αναχλόαση βοσκοτόπων – δημιουργία λειμώνων» στη Χίο;

17 Σεπτεμβρίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος