Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΕΔΕ ΚΑΙ Π.Ε.Δ.

Ανατροπείς Vs 8: Οι γύροι άρχισαν...
Οξύνεται η αντιπαράθεση όσο πλησιάζουν οι Εκλογές για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) της Χώρας, και με αφορμή το άρθρο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και συμμετέχοντα στην "Κίνηση των 8", Γιάννη Μπουτάρη, στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, επιτιθέμενο, τόσο προσωπικά κατά του κ. Γιάννη Μπουτάρη, όσο και κατά της «Κίνησης των 8 Δημάρχων».
Η ανακοίνωση του «Κινήματος Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση» κάνει λόγο για "προσωπεία" δήθεν ανεξαρτησίας του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και των... λοιπών της «Κίνησης των 8», χρησιμοποίηση των συλλογικών θεσμικών Οργάνων της α' βαθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ανυπαρξία αυτοδιοικητικών κινήτρων, ύπαρξη μόνο κομματικών σκοπιμοτήτων, ενώ τέλος κάνει λόγο για... "φωτογραφικές" νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, να συμμετάσχει στις Δημοτικές Εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Η ανακοίνωση
«Η δημιουργία της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας "Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση" έχει κερδίσει την ευρεία στήριξη τόσο από τους 145 Δημάρχους, όπου μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει την ιδρυτική μας διακήρυξη, όσο και εκατοντάδων αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη την Ελλάδα. Η στήριξη αυτή ενοχλεί κι ανησυχεί. 
Ενοχλεί και ανησυχεί πρόσωπα όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κύριος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία δήθεν "ανεξάρτητων και αδέσμευτων κομματικά Δημάρχων", οι οποίοι προσπαθούν να συνεχίσουν να ελέγχουν και για τα επόμενα χρόνια, τα όργανα της Αυτοδιοίκησης εξυπηρετώντας τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις.
Η επίθεση του "συναδέλφου" Δημάρχου Θεσσαλονίκης, στο Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή", κρύβει πανικό.
Αναδεικνύει το φόβο που νιώθουν για την ανατροπή που δρομολογεί στα αυτοδιοικητικά δρώμενα η ισχυρή συμμαχία δεκάδων Δήμων από όλη τη χώρα που έχει συγκροτηθεί, η οποία έχει έναν και μόνο στόχο: Τη δημιουργία μιας θεσμικά ισχυρής, λειτουργικά ανεξάρτητης και οικονομικά αυτάρκους Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κύριος Μπουτάρης δεν είναι κομματικά αδέσμευτος, όπως ψευδώς ισχυρίζεται. Όλοι γνωρίζουν ποιό κόμμα τον στήριζε και τι δήλωνε προεκλογικά. Όλοι καταλαβαίνουν γιατί σήμερα το ξεχνάει όπως και οι άλλοι δήθεν ανεξάρτητοι Δήμαρχοι που συμμετέχουν στην ίδια με αυτόν ομάδα. Δεν δικαιολογούνται, γιατί είναι αυτοί που αναζητούσαν τις κομματικές στηρίξεις μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Αν το ξέχασαν, εμείς αλλά και οι πολίτες που τους ψήφισαν θα τους το υπενθυμίζουμε.   
Πόσο ανεξάρτητοι κομματικά μπορεί να είναι οι κ.κ. Μπουτάρης, Καμίνης, Ιωακειμίδης, κλπ, όταν έχουν οι ίδιοι συνδέσει τη δήθεν ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρωτοβουλία τους, με το εγχείρημα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς; Γι αυτούς, το διακύβευμα των εκλογών της Κ.Ε.Δ.Ε. και στις Π.Ε.Δ., είναι η ανασύνθεση της δήθεν Κεντροαριστεράς, με τη στήριξη του Σύριζα. Προσπαθούν να παραπλανήσουν συναδέλφους τους, προκειμένου να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο στην Κ.Ε.Δ.Ε. Αντίθετα, για μας, το Κίνημα Ανατροπής, το διακύβευμα είναι η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης. Γι αυτό κι έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με Δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους. 
Ο κύριος Μπουτάρης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία. Γιατί είναι αυτός που ζήτησε την στήριξη της και πέτυχε να ψηφισθεί προς όφελος του, ένα μήνα πριν τις εκλογές, η γνωστή "φωτογραφική" νομοθετική διάταξη που του εξασφάλισε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Πώς λοιπόν "ζώνεται τα φυσεκλίκια της ανεξαρτησίας" απέναντι στην Κεντρική Εξουσία, όταν ο ίδιος κατάφερε να εξαρτάται η αυτοδιοικητική του επιβίωση από "φωτογραφικές" νομοθετικές παρεμβάσεις; 
Ο κύριος Μπουτάρης ήταν ο πρωτεργάτης της Ελληνογερμανικής Συμμαχίας με το πρόσφατο Ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στους δήμους. Τη μια μέρα ανύψωσε σημαία ευκαιρίας στον κύριο Φούχτελ, την άλλη τον υποβιβάζει δήθεν διαφωνώντας ανάλογα με τις επιδιώξεις του. Πιστεύετε ότι όλοι οι υπόλοιποι Δήμαρχοι έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν τι συμβαίνει; 
Επίσης, οι κ.κ. Καμίνης, Μπουτάρης και οι άλλοι Δήμαρχοι μεγάλων πληθυσμιακά Δήμων που συμμετέχουν στην ίδια ομάδα και συμμετείχαν μέχρι σήμερα στα όργανα της Κ.Ε.Δ.Ε., έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν, ότι ενδιαφέρονται μόνο για τους εαυτούς τους ενώ αδιαφορούν για τα προβλήματα των μικρών Δήμων. Τους ενδιαφέρει να μην αλλάξει τίποτα, ώστε να εξακολουθούν να αποσπούν τη "μερίδα του λέοντος" από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των μικρότερων Δήμων.
Ήθελαν την Κ.Ε.Δ.Ε. μόνο για τους εαυτούς τους και όταν τους ρωτάμε, τι έκαναν για την αυτοδιοίκηση, δεν έχουν τίποτα να επιδείξουν.
Οι προσεχείς εκλογές των Π.Ε.Δ. και της Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελούν ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε. Θέλουμε να ανατρέψουμε τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στο ανώτερο όργανο του θεσμού, ώστε μέσα από την νέα Κ.Ε.Δ.Ε. να εκφραστεί ισότιμα κάθε Δήμος, ανεξάρτητα από το μέγεθος του, γιατί για μας οι Δήμοι αποτελούν μοναδικά και ξεχωριστά κύτταρα Δημοκρατίας, ίσης σημασίας. Τέλος, σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, εμείς έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και ατζέντα διεκδικήσεων.
Στόχος μας είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός συν-διαμορφωτής της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Να έχουμε ρόλο και λόγο στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Αναζητούμε την αναβάθμιση του θεσμού που υπηρετούμε μέσα από την προωθούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Διεκδικούμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, κι όχι να στηρίζουμε τη λειτουργία μας στη "φιλανθρωπία" και τις σκοπιμότητες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δεν γνωρίζουμε ούτε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές, ούτε  και τι σκοπούς εξυπηρετούν.
Με την ευρύτατη στήριξη των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, όλοι μαζί, θα πετύχουμε την ανατροπή ώστε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για το θεσμό, προς όφελος των πόλεων και των δημοτών μας.»


epoli.gr