Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Το σχέδιο Τσίπρα για την Αυτοδιοίκηση: Ίδρυση ειδικής τράπεζας, σταδιακή αύξηση πόρων και αντικατάσταση του «Καλλικράτη»


Στο επίκεντρο των προθέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ανασυγκρότηση του Κράτους, σε μελλοντική κυβέρνηση που θα σχηματίζει το κόμμα του, βρίσκεται «η θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση των τριών κυττάρων της Δημοκρατίας: το Κοινοβούλιο, τη λαϊκή αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό βάσης», όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις προθέσεις του για την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους. Όπως είπε: «ενισχύουμε, αρχικά, τη δημοκρατική συμμετοχή και διαφάνεια, την οικονομική αυτοτέλεια και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών. Οργανώνουμε τη συγκροτημένη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών. Παράλληλα, ξεκινάμε το διάλογο με την κοινωνία και τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις για τη συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αυξάνουμε σταδιακά τους πόρους της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, η αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από τη χαμηλότοκη δανειοδότηση, να εκδίδει και ειδικά ομόλογα έργου για την αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγογια ενίσχυση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισαγωγή νέων εφαρμογών άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.  «Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.
Δημόσια Διοίκηση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε την αποκατάσταση όσων απολύθηκαν από το δημόσιο τομέα «παρανόμως και καταχρηστικώς», όπως τόνισε, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκανε ειδική αναφορά για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες απέτισε φόρο τιμής «για τον αγώνα τους και το πείσμα τους που μας δίνει ελπίδα».
Αναφερόμενος στο σχέδιο του κόμματός του για επανάκτηση της εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος που θα έχει στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.
Κάλεσε, τέλος, τους δημοσίους υπαλλήλους να πστέψουν «στη δυνατότητα να υπάρξει ένα άλλο κράτος, φιλικό στον πολίτη και την κοινωνία, το οποίο θα υπηρετούν ως κοινωνικοί λειτουργοί και όχι απλά ως υπάλληλοι. Ένα αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.


aftodioikisi.gr