Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μισθολόγιο & άρση μονιμότητας καθυστερούν τις απολύσεις – Τι θα πουν Μητσοτάκης-τρόικα


Την Τετάρτη, πιθανότατα το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, επιβεβαιώθηκε στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Χαρδούβελη, το βασικό της θέμα θα είναι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και το ζήτημα της διετούς δοκιμαστικής περιόδου (training) των νεοπροσλαμβανόμενων δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο στην ουσία οδηγεί σε de facto άρση της μονιμότητας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται για δύο θέματα για τα οποία επιμένουν οι δανειστές μας ότι πρέπει να λυθούν το επόμενο διάστημα, ώστε η εφαρμογή τους να ξεκινήσει από της 1η Ιανουαρίου 2015.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης μετά την «γκάφα» που έκανε προαναγγέλλοντας στην ουσία πρώτο μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο 586 ευρώ (μικτά), αντίστοιχο, δηλαδή, αυτού του ιδιωτικού τομέα  από 780 ευρώ σήμερα, για τους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, τώρα κάνει λόγο για 683 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί δεν είχε αντιληφθεί ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν κοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε το επίδομα αδείας, άρα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι παίρνουν 14 μισθούς επί 586 ευρώ, δηλαδή, 683 σε δωδεκάμηνη βάση!
Αυξήσεις στους αποδοτικούς υπαλλήλους υψηλών προσόντων
Πάντως, από το ΥΔΜΗΔ τονίζεται ότι οι παρεμβάσεις στο μισθολόγιο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα δοθούν αυξήσεις σε υπαλλήλους υψηλών προσόντων και σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων. Παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του νέου πάγιου συστήματος αξιολόγησης το οποίο θα καταργήσει το νόμο Μητσοτάκη με τις ποσοστώσεις που στην ουσία δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, θα δοθούν μπόνους αποδοτικότητας στους υπαλλήλους που θα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.
Παράλληλα, στο θέμα της δοκιμαστικής περιόδου των δύο ετών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και απόλυση του νεοπροσλαμβανόμενου στο Δημόσιο,  η κυβέρνηση εμφανίζεται, όπως της ζητάει η τρόικα, να εφαρμόσει το σχετικό νόμο που σήμερα δεν εφαρμόζεται.
Όσον αφορά το θέμα των 6.500 απολύσεων, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, φαίνεται ότι η τρόικα «χαλαρώνει τα λουριά» και σε κάθε περίπτωση μετατίθεται για το τέλος του χρόνου, όταν πιθανότατα η Ελλάδα θα βρίσκεται πολύ κοντά σε προεκλογική περίοδο, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν επίσης τα θέματα του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και η πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας για τον περιορισμό των διοικητικών βαρών.


aftodioikisi.gr