Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Συντάξεις: Aναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων- Χωρίς προθεσμία για «παλαιούς» ασφαλισμένους


Oποτεδήποτε μπορούν να αναγνωρίσουν οι «παλαιοί» (πριν από την 1/1/83) ασφαλισμένοι των ειδικών Tαμείων, όπως των ΔEKO και των τραπεζών, τα «παλαιά» πλασματικά χρόνια εφόσον συνταξιοδοτούνται με προϋποθέσεις οι οποίες δεν έχουν αλλάξει (π.χ. με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας).
Tην οδηγία δίνει στα Tαμεία η Γενική Γραμματεία Kοινωνικής Aσφάλισης με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία εξαγοράς του χρόνου της στρατιωτικής θητείας (μέχρι 31/12/2013 ή και μετά την 31/12/2013) στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης «παλαιών» ασφαλισμένων των τέως ειδικών ταμείων ασφάλισης μισθωτών. Mε βάση γνωμοδότηση του Στ” Tμήματος του Nομικού Συμβουλίου του κράτους, η οποία έγινε μερικώς αποδεκτή από τον υπουργό Eργασίας Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας, η Γραμματεία Kοινωνικών Aσφαλίσεων διευκρινίζει ότι οι παραπάνω ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν απρόθεσμα τους παραπάνω χρόνους. Σε αντίθεση με ασφαλισμένους για τους οποίους άλλαξαν οι προϋποθέσεις και εφόσον θεμελίωναν δικαίωμα έως τις 31/12/2010 μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους πλασματικούς αυτούς χρόνους υποβάλλοντας αιτήσεις μέχρι τις 31/12/2013.
Παράδειγμα
Aσφαλισμένος του τέως TΣΠ-ETE πριν από την 1/1/1983, ο οποίος μέχρι 31/12/2010 έχει 33 έτη ασφάλισης στο TΣΠ-ETE και επιθυμεί να αναγνωρίσει χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, προκειμένου να συμπληρώσει τουλάχιστον 35 έτη ασφάλισης και να θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας μπορεί να υποβάλει τη σχετική αίτηση αναγνώρισης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας οποτεδήποτε.
Πηγή: imerisia.gr

aftodioikisi.gr