Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα σε Δημόσιο και τράπεζες -Τι ακριβώς θα ισχύσει με τις 100 δόσεις


Το πράσινο φως από τους δανειστές φέρεται να εξασφάλισε η κυβέρνηση για την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία θα ρυθμίζεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία και Ασφαλιστικά ταμεία,ακόμα και εντός της παρούσης εβδομάδας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το σενάριο που προκρίνεται για τη ρύθμιση είναι μείωση των προσαυξήσεων από 30% έως 90% και πληρωμή από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις, ενώ θα υπάρξει και ειδική μέριμνα 100 δόσεων για χρέη έως 15.000 ευρώ ορισμένων ευπαθών ομάδων, όπως απόρων, ανέργων, ΑΜΕΑ και χαμηλοσυνταξιούχων.
Οσο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια,η λύση αναμένεται να δοθεί έως τα τέλη του 2014, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα συνδεθεί με τη ρύθμιση για τις οφειλές στο Δημόσιο.
Εν ολίγοις, πρόκειται για μια διαδικασία δύο σταδίων (two step process). «Να λύσουμε αυτά που λύνονται και δεν έχουν επιπτώσεις στο μετά και κατόπιν να βρούμε το συνολικό που θα είναι συνεπές με το πρώτο»τόνιζε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, εξηγώντας παράλληλα ότι το σκέλος του πακέτου που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα είναι αυτό που έχει «οριζόντια» προσέγγιση.
Επιπλέον, αναφέρει το δημοσίευμα, όσο για το δεύτερο σκέλος της ρύθμισης των χρεών των μη εξυπηρετούμενων δανείων στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών τόνιζαν χθες ότι: «Η Τρόικα θέλει να δώσει μια συνολική λύση στο θέμα του δανεισμού, η ποία όμως μπορεί να μας πάει λίγο πίσω μέχρι να λύσουμε τις λεπτομέρειες».


aftodioikisi.gr