Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟ 23,1% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη ακόμη και βασικών καθημερινών αναγκών αντιμετωπίζουν 3,9 εκατ. Ελληνες.
Κι αυτό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία συνθηκών διαβίωσης για το 2013 που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 35% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ζει σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά το 48% της Βουλγαρίας.
Σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται το 23,1%, ποσοστό που «μεταφράζεται» σε 892.763 νοικοκυριά ή 2,5 εκατ. άτομα και αναδεικνύει την Ελλάδα σε... πρωταθλήτρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η δε παιδική φτώχεια υπολογίζεται στο 28,8%.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μακροχρόνιας βαθιάς ύφεσης το «κατώφλι» της φτώχειας έχει περιοριστεί στα 5.023 ευρώ ετησίως ανά άτομο. Για μία τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών το όριο της φτώχειας οριοθετείται στα 10.547 ευρώ τον χρόνο.
Πιο αναλυτικά όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2010-2013), καταγράφεται αύξηση της «υλικής στέρησης», δηλαδή αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που λόγω οικονομικών δυσκολιών, στερούνται τεσσάρων βασικών αγαθών και υπηρεσιών.
Στον κατάλογο με τις υλικές στερήσεις είναι: Δυσκολίες ανταπόκρισης πληρωμής πάγιων λογαριασμών και δόσεων δανείων, αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, αδυναμία για αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά αναγκαίων δαπανών, περίπου 550 ευρώ, αδυναμία για τηλέφωνο (σταθερό ή κινητό), για έγχρωμη τηλεόραση, πλυντήριο ρούχων, ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο και ικανοποιητική θέρμανση.
Ειδικότερα όσον αφορά στον φτωχό πληθυσμό:
  • Το 41,5% ή οι τέσσερις στους 10 στερούνται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,7%.
Οι οκτώ στους δέκα δηλώνουν οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουν έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες που ανέρχονται στα 550 ευρώ.
  • Το 48,6%, δηλαδή οι πέντε στους 10 δηλώνουν αδυναμία να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση. Το αντίστοιχο ποσοστό στον μη φτωχό πληθυσμό είναι 24,3%.
  • Εξι στους δέκα υποστηρίζουν πως επιβαρύνονται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης και δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών εγκαίρως, όπως ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου κ.λπ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το 23,1% του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις).
Το ποσοστό «εκτοξεύεται» στο 53,4% αν δεν ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές μεταβιβάσεις. Το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις) αυξήθηκε κατά 3 μονάδες από το 2010 που ήταν 20,1%.
Κώστας Τσαχάκης
ethnos.gr

aftodioikisi.gr