Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση Ραβάνη – Τονικίδη με ατζέντα Ρύθμιση Οφειλών και Ασφαλιστικό





Η προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ασφαλιστικό και η πορεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών απασχόλησε τη συνάντηση του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλου Ραβάνη και του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλου Τονικίδη.

Οι δυο Πρόεδροι βλέπουν θετικά  το μέτρο της  αύξησης του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο επισήμαναν ότι είναι απαραίτητο οι 100 δόσεις να αφορούν οφειλές έως 50.000 ευρώ κι όχι έως 15.000 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση.  

Οι διοικήσεις των δυο Επιμελητηρίων επέμειναν ότι είναι απαραίτητο να κεφαλαιοποιηθούν (παγώσουν) για κάποιο χρονικό διάστημα οι παλιές οφειλές, δίνοντας την δυνατότητα στον οφειλέτη να καταβάλει μόνο τις τρέχουσες εισφορές.

Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας τους.

Ακόμη δεν θα πρέπει να αποκλειστούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες ήταν συνεπείς  καθώς και να καθιερωθούν μικρού  ύψους δόσεις με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων. Μ αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

Αυτή τη στιγμή, μόλις το 45% των ελευθέρων επαγγελματιών μπορεί να καταβάλλει μηνιαίως τις εισφορές , ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αδύνατο ο οφειλέτης να καταβάλλει ταυτόχρονα  με τις τρέχουσες και την δόση των ληξιπρόθεσμων.

Επίσης οι δυο Πρόεδροι τάσσονται υπέρ της μηνιαίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αντί της διμηνιαίας,  αίτημα που το ΒΕΑ είχε επανειλημμένως υποβάλλει  στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

«Η νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και να ανταποκρίνεται στη οικονομική δυνατότητα του επαγγελματοβιοτέχνη σήμερα. Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι  η διευκόλυνση της αποπληρωμής, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, η αποφυγή νέων λουκέτων λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και να μη δημιουργηθεί μια τεράστια δεξαμενή εκατοντάδων ανασφάλιστων ελευθέρων επαγγελματιών τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.