Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Β.Α.ΧΙΟΥ



Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου , αποτελούμενο από τους Μιχάλη Καβουριά, Μάρκο Κούνουπα, Γιάννη Λιγνό,  Κώστα Μαυρέλο και  Κική Χατζηαντωνάκη, επισκέφθηκε τις περιοχές  των Καρδαμύλων , Αμάδων, Βικίου και Καμπιών, συναντήθηκε με τα αντίστοιχα συμβούλια  και κατοίκους, ενημερώθηκε  για τα προβλήματά τους αλλά και  τους ενημέρωσε  για τις θέσεις  της.
Το γενικό συμπέρασμα  είναι η εγκατάλειψη αυτών των περιοχών   από τις εκάστοτε κυβερνήσεις  ή συγκυβερνήσεις  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η αδυναμία των κατοίκων   να ανταπεξέλθουν σε  βασικά ζητήματα   επιβίωσης όπως, μεταξύ άλλων, είναι  οι τακτικές συγκοινωνίες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αποχέτευση των λυμάτων , η αγροτική οδοποιία που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για  την παραμονή στα χωριά τους.
Συγκεκριμένα  η περιοχή των Καρδαμύλων  έχει άμεση ανάγκη  για επέκταση του δικτύου αποχέτευσης  προς Σιρικάρι, αλλά και ταυτόχρονη  μελέτη  των αντοχών της  όλης εγκατάστασης  του υπάρχοντος βιολογικού.
Το κύριο είναι ότι η ΔΕΥΑΝΧ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη σύνδεση της αποχέτευσης λυμάτων με το  δίκτυο βιολογικού καθαρισμού και για τα υπόλοιπα χωριά , αφού,  σήμερα , τα λύματα οδηγούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται, ζωντανά  μέσα στα φαράγγια  για τα οποία μάλιστα σχεδιάζονται  ή υφίστανται περιπατητικές διαδρομές.
Ταυτόχρονα  με προηγούμενη απόφαση  της ΔΕΥΑΝΧ, αντί 180 κ.μ.  νερό που ήταν χωρίς χρέωση  το χρόνο, επανήλθε στα 60κ.μ.  με ότι αυτό σημαίνει για  τα υπέρογκα τέλη νερού.
Στο ιατρείο Καρδαμύλων  υπηρετεί  μόνο ένας γενικός γιατρός  από δυο που υπήρχαν, ενώ οι αυξημένες  ανάγκες απαιτούν και δυο  νοσηλεύτριες  και μόνιμο οδηγό ασθενοφόρου καθώς και δεύτερο γιατρό  για να καλύπτονται  στοιχειωδώς οι ανάγκες  και των γύρω χωριών που έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η μεταφορά των μαθητών, σύμφωνα και με εξακριβωμένες  καταγγελίες εκπαιδευτικών και γονέων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν από την αρμόδια περιφερειακή Αρχή  και τους μεταφορείς..
Επίσης, από τη στιγμή που τα ΚΤΕΛ επιδοτούνται  πρέπει  κατά τους χειμερινούς μήνες  να εξυπηρετούν  δωρεάν και τους κατοίκους   του άξονα Καρδάμυλα –Καμπιά, , για δε  τους θερινούς μήνες  να υπάρξει μέριμνα πιο συχνής συγκοινωνίας  με πιο ευέλικτα μέσα. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι οι ασφαλείς και απρόσκοπτες συγκοινωνίες  είναι  κοινωνικό αγαθό. ζωτικής σημασίας και όχι εμπόρευμα που θα καλούνται να πληρώσουν οι ήδη βαριά φορολογούμενοι κάτοικοι της υπαίθρου μας.
Έντονη επίσης ήταν η διαμαρτυρία για τη μη έγκαιρη και συνεπώς ανώφελη, δακοκτονία, τους  κατεστραμμένους αγροτικούς δρόμους, τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα αντιπυρικής προστασίας, αξιόπιστων αναλύσεων του πόσιμου νερού των πηγών ύδρευσης, την έλλειψη κάδων, τη  μη αποπεράτωση της γέφυρας Παντουκιός κ.ά .
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν από τους αντίστοιχους αρμόδιους τα παρακάτω αιτήματα:
      -     Κάλυψη των κενών σε γιατρού και νοσηλευτικό προσωπικό στο Ιατρείο Καρδαμύλων.
      -     Σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου με το βιολογικό.
      -     Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στη μεταφορά των μαθητών και των κατοίκων.
      -     Επαναφορά των 180 κ.μ. νερού το χρόνο χωρίς χρέωση για τις λαϊκές οικογένειες.  
  • Έγκαιρη δακοκτονία  και όχι  εκ των υστέρων .
  • Βελτίωση  των αγροτικών δρόμων με  τεχνικά και τις απαραίτητες  τσιμεντοστρώσεις π.χ. ορειβατικό καταφύγιο Βικίου  που πρέπει να γίνει επισκέψιμο.
  • Αντιπυρική ζώνη –δρόμος περιμετρικά  των Αμάδων με σύμφωνη γνώμη  των ιδιοκτητών.
  • Έγκυρες και έγκαιρες αναλύσεις  των πηγών του πόσιμου νερού
  • Προσθήκη κάδων σκουπιδιών στις αντίστοιχες θέσεις  έξω από τα χωριά.
  • Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Βίκι.
  • Αποπεράτωση της γέφυρας στο Παντουκιός που έχει καταντήσει της Άρτας το γεφύρι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  θα θέσει αυτά τα ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο  και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητώντας τη άμεση ικανοποίηση τους.
Διευκρινίζει, ωστόσο, ειδικά προς τους κατοίκους να μην περιμένουν  να τους χαριστεί τίποτε. Χρειάζεται ενωμένος επίμονος αγώνας, σωστά πολιτικά συμπεράσματα  και τιμωρία όλων αυτών που  δεκαετίες τους  κοροϊδεύουν και τους αρπάζουν  την ψήφο τους  για να τους ξεχάσουν  την επόμενη μέρα.
Σ’αυτόν τον αγώνα ως Λαϊκή Συσπείρωσης θα είμαστε, όπως πάντα στην πρώτη γραμμή