Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΣΤΟ 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, εκπροσωπούμενη από τις κυρίες Ε. Πίπα, Α. Τσόκου και Η. Φύλλα συμμετείχε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στις 3-5 Οκτωβρίου 2014.
Στα πλαίσια των εργασιών του παρουσιάστηκαν από την ομάδα μας οι ακόλουθες εργασίες:
ü      «Παρουσίαση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου» (Μ. Δαμασιώτη, Α. Παπαβασιλείου, Η. Φύλλα, Κ. Μπόλιας).
ü      «Η πολυπλοκότητα της συνεργασίας μιας δομής κοινοτικής ψυχιατρικής με το νομικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης» (Ε. Πίπα, Α. Τσόκου, Η. Φύλλα, Κ. Μπόλιας).
            Στο συνέδριο αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των Κινητών Μονάδων, στη διασύνδεση και την συνεργασία τους με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις άλλες δομές ψυχικής υγείας και τις ΤΕΨΥ. Επίσης, τέθηκαν ζητήματα πρόσβασης των εξυπηρετούμενων στους χώρους όπου κινείται η κάθε μονάδα και παρουσιάστηκαν εναλλακτικές και καινοτόμες μορφές προσέγγισης και θεραπείας.
            Η συμμετοχή μας σε αυτό το Συνέδριο παραμένει  ιδιαίτερης σημασίας και περιεχομένου καθώς η διεξαγωγή του αντιπροσωπεύει ένα μέρος από μια συλλογική προσπάθεια συζήτησης και επίλυσης οργανωτικών, λειτουργικών, χρηματοδοτικών και επιστημονικών ζητημάτων που απασχολούν όλες τις δομές Κοινοτικής Ψυχιατρικής.
Από την αποτίμηση των συμπερασμάτων αυτής τη συνάντηση αναδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας συνεχίζει να ακρωτηριάζεται  στο βωμό μίας παράλογης κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που αδιαφορεί για τις ανάγκες των ασθενών.