Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου (ή ορθοκολικού) εμφανίζουν μια τάση μείωσης στα άτομα άνω των 50 ετών, αλλά αντίθετα παρατηρείται μια σταδιακή αύξησή τους στους νεότερους μεταξύ 20 έως 49 ετών και ιδίως σε όσους είναι κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 15 χρόνια πάνω από ένας στους δέκα καρκίνους στο κόλον (το κεντρικό τμήμα του παχέος εντέρου) και σχεδόν ένας στους τέσσερις καρκίνους στον ορθόν (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό) θα διαγνωστούν σε ασθενείς κάτω των 50 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κριστιίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας - Χιούστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Surgery", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, ανέφεραν ότι οι ολοένα συχνότερες προληπτικές εξετάσεις (ιδίως η κολονοσκόπηση) έχουν συμβάλει σημαντικά, ώστε τα τελευταία χρόνια να καταγράφεται μια σταδιακή μείωση στα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου, με ρυθμό περίπου 1% ετησίως μετά το 1975.

Από την άλλη, καθώς ο ίδιος προληπτικός έλεγχος δεν θεωρείται μέχρι σήμερα αναγκαίος στους ανθρώπους έως 50 ετών, παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών στις νεότερες ηλικίες και μάλιστα τα περιστατικά περιλαμβάνουν συνήθως καρκίνους σε πιο προχωρημένη μορφή και άρα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους. Η ετήσια αύξηση των περιστατικών είναι της τάξης του 2% για τα άτομα 20 έως 34 ετών και 0,40% για τους ανθρώπους 35 έως 49 ετών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 2020 και το 2030 στις ΗΠΑ θα υπάρξει μια μείωση κατά 23% και 41% των περιστατικών αντίστοιχα για τα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ αντίθετα μια αύξηση κατά 38% και 90% αντίστοιχα μεταξύ των ατόμων 20 έως 34 ετών.

Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «ανησυχητική τάση» και επεσήμαναν την ανάγκη να ερευνηθούν οι αιτίες που οι νέοι είναι όλο και πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του εντέρου. Οι γιατροί έως τώρα συστήνουν ότι ο έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση πρέπει να αρχίζει μετά την ηλικία των 50 ετών, μια σύσταση που στο μέλλον μπορεί να κατέβει σε πιο μικρές ηλικίες. Η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η διατροφή με πολλά κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα θεωρούνται παράγοντες που αυξάνουν πλέον τον κίνδυνο και για τις μικρότερες ηλικίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ethnos.gr