Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Συμπαράσταση στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους Πράσινους


Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη


Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, αμφισβητούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τη νομιμότητα των ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ, ζητούν διαφάνεια και δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, επανεξέταση της ιδιωτικοποίησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της διανομής της, την εκπόνηση εναλλακτικού ενεργειακού σχεδίου, βιώσιμες οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την έμφαση στην οικονομική βιωσιμότητα των δήμων και των περιφερειών.
Το σχετικό ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό από τα 34 κόμματα-μέλη από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου στην ετήσια σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο συμμετείχε ευρεία αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, που αποτελούν το ελληνικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
Παράλληλα, στο συνέδριο πάρθηκαν αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενάντια στην πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη, ενάντια στα πυρηνικά όπλα, για τον embola, τα τρένα ολονυκτίας και τα υπερ-έργα της Τουρκίας.
Επίσης, εκλέχθηκε ως νέα Γενική Γραμματέας του κόμματος, η Mar Garcia Sanz, μία δραστήρια Ισπανίδα με πολυετή εμπειρία στο Δήμο της Βαρκελώνης σε θέματα περιβαλλοντικής, τοπικής και οικονομικής ανάπτυξης. Οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αποκέντρωση των λειτουργιών αλλά και στην υποστήριξη των θεμάτων της Ελλάδας.
«Η υποστήριξη των αγώνων των Ελλήνων πολιτών ενάντια σε ένα απαράδεκτο αναπτυξιακό, πελατειακό και διοικητικό μοντέλο από τους Ευρωπαίους Πράσινους είναι σημαντική για την Ελλάδα της κρίσης», δήλωσε ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Για το συνέδριο η συν-εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Πετεινάκη δήλωσε: «Ήταν ένα πολύ θετικό συνέδριο, εκτός από την απόφαση στήριξης στα θέματα που καταθέσαμε, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την εκλογή της νέας Γενικής Γραμματέας και της ευχόμαστε όλοι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο της. Το συνέδριο αυτό θα επιδράσει ενωτικά και ενδυναμωτικά και για το δικό μας συνέδριο, που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του κόμματος. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προς την ανασυγκρότηση, οδεύουμε σε καλή κατεύθυνση, χρειάζεται όμως ακόμα πολλή  δουλειά και εξωστρέφεια.»