Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕ " ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ " ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ , ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Επόμενη στάση Φρανκφούρτη για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός Οικονομικών συναντά σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον πρόεδρό της, Μάριο Ντράγκι σε ένα κομβικό «τετ α τετ», που περιλαμβάνει τεράστιες δυσκολίες για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών συναντά τον ιταλό τραπεζίτη με την ελπίδα να τον πείσει να διατηρήσει τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης που λήγει στο τέλος του μήνα. 
Ο κ. Βαρουφάκης εξάλλου, θα του παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης που αποκάλυψε χθες, στη Ρώμη, και ο οποίος προβλέπει «μία συμφωνία-γέφυρα που θα μας δώσει χρόνο, για παράδειγμα ένα μήνα, ή έξι εβδομάδες από το τέλος του Φεβρουαρίου, ώστε να πραγματοποιηθεί μία συμφωνία, την οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου», όπως είπε.
Η Φρανκφούρτη φαίνεται, πάντως, έτοιμη να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις ελληνικές προτάσεις. Οι Financial Times ανέφεραν χθες ότι η ΕΚΤ απορρίπτει ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδίου της νέας κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ κατά 10 δισ., όπως ζητεί η ελληνική πλευρά. 
Όλα αυτά την ώρα που το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για τη διαχείριση του χρέους αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωζώνη, όπως σχολίασαν αξιωματούχοι, χθες, στο πρακτορείο Reuters.
Η σημερινή μέρα περιλαμβάνει, όμως και συνεδρίαση για την Ελλάδα στην ΕΚΤ, με το διοικητικό συμβούλιό της να πραγματοποιεί το απόγευμα μια «τεχνική» συζήτηση στην οποία αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA).  Η ΕΚΤ δέχεται προς το παρόν να τους χορηγεί ρευστότητα, με εγγύηση τους ομολογιακούς τίτλους τους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται εντός ενός προγράμματος στήριξης.
Εξίσου σημαντικό αναμένεται να είναι και το πολυαναμενόμενο ραντεβού του κ. Βαρουφάκη, την Πέμπτη στο Βερολίνο, με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, όπως επισήμανε ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times «το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ» γεγονός που τονίζει την κρισιμότητα τως επαφών του έλληνα υπουργό στην Φρανκφούρτη.

newpost.gr