Με την τρύπα των εσόδων που προκλήθηκε λόγω της ελαστικότητας των φοροελεγκτικών μηχανισμών κατά την προεκλογική περίοδο και της φοροαποφυγής, να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή για τη διενέργεια σαρωτικών ελέγχων στο «πόθεν έσχες» χιλιάδων φορολογουμένων.
Ελέγχους κατά προτεραιότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν μεγάλα ποσά καταθέσεων σε χώρες του εξωτερικού ξεκινούν το επόμενο χρονικό διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά από εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό με καταθέσεις οι οποίες αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η δημιουργία λίστας με φορολογουμένους, αντίστοιχης με εκείνης που είχε δημιουργηθεί με στοιχεία 54.000 Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι μετέφεραν περισσότερα από 22 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού το χρονικό διάστημα 2009 - 2011, εντάσσεται στις κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν προληπτικοί έλεγχοι στην αγορά κατά τη διακίνηση προϊόντων και αγαθών, με πρώτους στόχους τη μεταφορά εμπορευμάτων, τα κέντρα διασκέδασης και την έκδοση αποδείξεων από γιατρούς και δικηγόρους.
Στο μικροσκόπιο οι καταθέσεις με πολλά… μηδενικά στο εξωτερικό
Επίσης, στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ θα βρεθούν, μεγαλοκαταθέτες που μετέφεραν υψηλά ποσά σε λογαριασμούς του εξωτερικού τόσο τους τελευταίους μήνες όσο και τα προηγούμενα χρόνια, και οι οποίοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν από προέκυψαν τα κεφάλαια.
Tο ΣΔΟΕ προχωρεί σε ελέγχους «πόθεν έσχες» Ελλήνων πολιτών με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσειςΓια τον σκοπό αυτό υπό κατάρτιση βρίσκεται λίστα με επιχειρήσεις και πολίτες που απέστειλαν εμβάσματα της τάξης άνω του 1 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι κατά τις τελευταίες 45 ημέρες έκαναν… φτερά από τις τράπεζες περίπου 15 δισ. ευρώ, ο προβληματισμός στο ΥΠΟΙΚ είναι έντονος. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αντίστοιχη λίστα που είχε καταρτίσει το 2012 ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνηςπου περιελάμβανε στοιχεία για 54.000 Έλληνες οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009 - 2011.
Η ταυτότητα των καταθετών, ο ΑΦΜ, οι δικαιούχοι παραλήπτες και η χώρα προορισμού των εμβασμάτων είναι ορισμένα από τα στοιχεία που μεταβιβάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη ΓΓΔΕ και το ΣΔΟΕ.