Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ

Το όπλο είναι στραμμένο προς τον μελλοθάνατο. Ένα πάτημα της σκανδάλης και ο 19χρονος Μοχάμαντ Σαΐν Ισμαΐλ Μουσάλαμ θα προστεθεί στη λίστα των θυμάτων του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το οποίο συνεχίζει να σκορπά τον τρόμο και τον θάνατο σε ιρακινά και συριακά εδάφη.

Έχοντας βάλει, εδώ και μήνες, σε μια διαδικασία επαγρύπνησης την Ευρώπη, οι τζιχαντιστές φροντίζουν για την… επόμενη ημέρα της οργάνωσης: Ένα 10χρονο παιδί εκτελεί εν ψυχρώ Ισραηλινό κρατούμενοΕκπυρσοκρότηση. Ο νεαρός, που κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία από τους τζιχαντιστές, πέφτει νεκρός. Ακολουθούν μερικοί πυροβολισμοί ακόμα στο άψυχο πτώμα. Μια δυνατή κραυγή διαπερνά την ατμόσφαιρα, στέλνοντας εκ νέου το απειλητικό μήνυμα στη Δύση. Το video της εκτέλεσης προκαλεί σοκ. Στη θέση του εκτελεστή, ένα ανήλικο παιδί.

Έχοντας βάλει, εδώ και μήνες, σε μια διαδικασία επαγρύπνησης την Ευρώπη, οι τζιχαντιστές φροντίζουν για την… επόμενη ημέρα της οργάνωσης. Η παιδική αθωότητα χάνεται στη δίνη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, με τη θρησκεία να μετατρέπεται σε μέσο επιβολής και κυριαρχίας.

Στο video, διάρκειας 13 λεπτών, ο 19χρονος Ισραηλινός παραδέχεται ότι εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο να διεισδύσει στις τάξεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου και να αποσπάσει μυστικά, τα οποία στη συνέχεια θα τα μετέφερε σε σύνδεσμο της Μοσάντ και από εκεί απευθείας στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η εκτέλεση γίνεται σε αγροτική περιοχή της Συρίας. Ένας μεγαλύτερος σε ηλικία τζιχαντιστής, που μιλά γαλλικά, αναφέρει ότι το παιδί με τη στολή παραλλαγής είναι ένα από τα «λιονταράκια» του Χαλιφάτου.

Κατά τη διάρκεια του video, παρουσιάζεται μεταξύ άλλων και το διαβατήριο του Ισραηλινού, που είχε στην κατοχή του όταν συνελήφθη από τζιχαντιστές.

(Προσοχή, το video περιέχει εικόνες που ενδεχομένως να προκαλούν σοκ...)


Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τόνισαν πως έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού, ωστόσο δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν το περιεχόμενο είναι αυθεντικό.

Η εμφύλια σύρραξη στη Συρία και τα... λιονταράκια του Χαλιφάτου
Εδώ και μήνες, το Τελ Αβίβ παρακολουθεί ανήσυχο τα τεκταινόμενα σε Συρία και Ιράκ.

Παιδιά σηκώνουν το όπλο και εκτελούν εν ψυχρώ ομήρους. Τα... λιονταράκια του Ισλαμικού Χαλιφάτου «παγώνουν» τη ΔύσηΌπως σε αρκετές χώρες της Δύσης έτσι και στο Ισραήλ, η εμφάνιση των τζιχαντιστών αντιμετωπίστηκε, αρχικά, ως ένα «κάλο νέο» εν μέσω εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, καθώς στόχος ήταν η ανατροπή του προέδρου της ασιατικής χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ωστόσο, οι μαχητές της σουνίτικης οργάνωσης δεν άργησαν να χαράξουν τη δική τους πορεία, φθάνοντας στο σημείο να αποτελούν, πλέον, διαρκή «πονοκέφαλο» και μια εν δυνάμει απειλή για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι τζιχαντιστές ήρθαν σε σύγκρουση με δυνάμεις της συριακής Αντιπολίτευσης και εκμεταλλευόμενοι την εικόνα διάλυσης στον κυβερνητικό στρατό του Ιράκ και την υπεροπλία τους στο πεδίο της μάχης κατάφεραν με χαρακτηριστική άνεση να καταλάβουν μεγάλες εκτάσεις σε Ιράκ-Συρία.





Η μονομερής κήρυξη του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το 2014, συνοδεύεται από τους αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων. Σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν ακόμα περισσότερο τους εχθρούς τους, οι τζιχαντιστές φροντίζουν για την κατάλληλη σκηνοθεσία αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Για μια ακόμα φορά η δύναμη της εικόνας στην υπηρεσία της προπαγάνδας. Οι σκληρές σκηνές διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνουν την εμφάνισή τους νέα video με πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά τα… «λιονταράκια» του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Παιδιά σηκώνουν το όπλο και εκτελούν εν ψυχρώ ομήρους. 





Οι πιο σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού σε πρώτο πλάνο. Ο χρόνος σταματά. Μαζί και η ζωή…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

zougla.gr