Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ανησυχητικές εξελίξεις για τους Μαστιχοπαραγωγούς στην ΕΜΧ

της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ


Μέσα στο γενικότερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα μετά και το 3ο μνημόνιο που συμφώνησε η συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ) με την ΕΕ και το ΔΝΤ, πραγματοποιήθηκε στις 25.7.15έκτακτη ΓΣ των αντιπροσώπων της Ε.Μ.Χ.
Στην αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 23% για το μαστίχι, στο 26% από 13% στη φορολογία εισοδήματος με αύξηση από 27,5 στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 100% στον τριπλασιασμό της εισφοράς στον ΟΓΑ, προστέθηκε και ένα εσωτερικό χτύπημα στον παραγωγό από τη διοίκηση της ΕΜΧ.
Με θέμα της συνέλευσης την πώληση του οικοπέδου στην Καλλιμασιά στη Mediterra, δρομολογούνται ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για τον παραγωγό και την ΕΜΧ.
Σύμφωνα με το μισθωτήριο που υπέγραψε η ΕΜΧ με τη Mediterra,το 2005, παραχωρήθηκε το οικόπεδο στην Καλλιμασιά για να κατασκευάσει η Mediterra, το εργοστάσιο γλυκών. Το μίσθωμα συμφωνήθηκε συμβολικά στα 30 ευρώ μηνιαία με η διάρκεια της μίσθωσης 20 χρόνια. Με τη λήξη της το εργοστάσιο περνούσε στην κυριότητα της ΕΜΧ.

Από οικονομικής πλευράς το κόστος κατασκευής του εργοστασίου και του περιβάλλοντα χώρου ξεπέρασε το 1εκ. Ευρώ (εντάχθηκε σε αναπτυξιακό νόμο). Η τιμή πώλησης του οικοπέδου που αποφάσισε στις 25/7/15 η ΓΣ (με ψήφους 21 ΝΑΙ, 9 ΟΧΙ και 3 λευκά σε σύνολο 86 αντιπροσώπων) είναι 150.000 ευρώ.
Το επιχείρημα της διοίκησης της ΕΜΧ που πρότεινε την πώληση του οικοπέδου και ουσιαστικά την παραχώρηση του εργοστασίου στη Mediterra,, αφού σε 10 χρόνια περνούσε στην κυριότητα της ΕΜΧ, ήταν ότι για να καλύψει τις ανάγκες δανεισμού χρειαζόταν περιουσιακό στοιχείο για υποθήκη.
Την ίδρυση της Mediterra, και την είσοδο ιδιωτών στον τομέα της διάθεσης της μαστίχας και των προϊόντων της, είχαμε καταγγείλει από το 2002. Η συμμετοχή τους στην εταιρεία έγινε με δημόσιο χρήμα στη βάση ενός προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας που οδήγησε στο άνοιγμα καταστημάτων στην Ελλάδα  και το εξωτερικό, τα περισσότερα από τα οποία έκλεισαν αφήνοντας πίσω τους σημαντικές ζημιές. Η όποια στήριξη της εταιρείας γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα από την ΕΜΧ.
Οι προθέσεις της διοίκησης της ΕΜΧ από το 2002 που ίδρυσαν την εταιρεία μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει. Αφού έβαλαν τους ιδιώτες στο κομμάτι των πωλήσεων, επιχείρησαν να μεταφέρουν το σύνολο των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη διάθεση στη νέα εταιρεία και ιδιαίτερα τα δίκτυα πωλήσεων του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα οι παραγωγοί και η πλειοψηφία των αντιπροσώπων έχουν βάλει φρένο στα σχέδια τους.
Αφού πραγματοποίησαν της ΓΣ σε μια στιγμή που οι εργασίες είναι στο φουλ της καλλιεργητικής περιόδου και τις προηγούμενες μέρες διέρρεαν ότι αν δεν υπάρχει τουλάχιστον ο αριθμός των αντιπροσώπων για απαρτία (συμμετείχαν 33 από τους 86) το θέμα δεν θα συζητηθεί, κάτι που το εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ στην αρχή της συνέλευσης, σαν έτοιμοι από τα πριν έκαναν αμέσως αποδεκτή την παρέμβαση του κ. Γανιάρη Κ. για συζήτηση και απόφαση επί του θέματος.
Τι επιδιώκουν με την τωρινή τους απόφαση;
Αφού ολοκληρώνεται δεκαετία από την ένταξη στον αναπτυξιακό της Mediterra, και τακτοποιείται ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, όπως το εργοστάσιο, η εταιρεία είναι έτοιμη για πώληση, κάτι που προανήγγειλε και ο πρόεδρος της ΕΜΧ στο κλείσιμο της πρόσφατης συνέλευσης.
Η Mediterra,μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τις λιανικές και χονδρικές πωλήσεις μαστίχας στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό διαμορφώνει τα δικά της δίκτυα πωλήσεων όπου ανοίγει καταστήματα. Έχει την αντιπροσώπευση της τσίχλας και πρόσφατα ξεκίνησε τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας με τη δημιουργία νέου νομικού προσώπου, δραστηριότητα που έπρεπε να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΜΧ.
Η ανάπτυξη της εταιρείας που η ΕΜΧ σήμερα κατέχει το 51% γινόταν σε βάρος του τμήματος πωλήσεων της ίδιας της ΕΜΧ.

Το πέρασμα της σε χέρια τρίτων αντικειμενικά θα μας προσθέσει νέα προβλήματα στον τομέα των πωλήσεων. Οι παραγωγοί και οι αντιπρόσωποι τους να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Με άμεση συγκέντρωση υπογραφών να απαιτήσουμε έκτακτη ΓΣ για ανατροπή της απαράδεκτης απόφασης πώλησης του οικοπέδου. Να δρομολογήσουμε το πέρασμα της Mediterra, κατά 100% στην ΕΜΧ.