Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε να κάνετε καριέρα στην θάλασσα


merchant-marine

Αν Σκέφτεστε να κάνετε καριέρα στην θάλασσα και να γίνετε ναυτικός, σίγουρα πριν επιλέξετε το συγκεκριμένο επάγγελμα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αφενός μεν είναι ένα κερδοφόρο και εξελίξιμο επάγγελμα, αφετέρου είναι πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο. Παρακάτω θα σας αναφέρουμε 5 βασικά σημεία που είναι σημαντικά να γνωρίζετε πριν το επιλέξετε.
Προσόντα
Το σωστό θα ήταν να πω σε αυτήν την παράγραφο ότι θα πρέπει πολύ προσεχτικά να διαλέξετε την καλύτερη σχολή στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσετε τα κατάλληλα εφόδια για την καριέρα σας αλλά δυστυχώς καμία από τις υπάρχουσες σχολές στην Ελλάδα δεν θα σας δώσει τα εφόδια που θα χρειαστείτε στην συνέχεια. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να διαβάσετε και να ασχοληθείτε πάρα πολύ και από μόνοι σας, γιατί η θέση του αξιωματικού (γέφυρας ή μηχανής), όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν, είναι πολύ υπεύθυνη και θα χρειαστείτε πολύ υπομονή και γνώσεις ώστε να αντεπεξέλθετε στα απαιτητικά καθήκοντα της. ΟΠΟΤΕ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.
Σωστή επιλογή ειδικότητας
Το επάγγελμα του ναυτικού προσφέρει πληθώρα επιλογών. Καριέρα στην θάλασσα σαν πλοίαρχος (ανθυποπλοίαρχος, υποπλοίαρχος, πλοίαρχος) ή Μηχανικός ( τρίτος, δεύτερος, πρώτος), στην στεριά σε γραφείο, σαν μάγειρας και στην ακτοπλοΐα ακόμα και σαν ναύτης, λοστρόμος, καμαρότος. Όσο αναφορά τις ρεαλιστικές επιλογές που έχει ένας νέος να σκεφτεί, είναι ανάμεσα στην ειδικότητα του πλοιάρχου και μηχανικού ( δόκιμος γέφυρας ή δόκιμος μηχανής). Λοιπόν σκεφτείτε προσεχτικά, ρωτήστε ναυτικούς και μάθετε ακριβώς τις απαιτήσεις τις κάθε θέσης. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί έχω δει πολλά παιδιά να λένε ότι μετάνιωσαν που πήγαν για μηχανικοί και δεν πήγαν για πλοίαρχοι και το αντίθετο.
Σωματική υγεία
Δεδομένου ότι η δουλειά του ναυτικού είναι στη θάλασσα, μακριά από στεριά και νοσοκομεία, καλό θα είναι αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας να μη το επιλέξετε σαν επάγγελμα. Θα είναι ότι χειρότερο γιατί θα δημιουργήσετε αρκετά προβλήματα σε εσάς τους ίδιους (κυρίως), αλλά και στο υπόλοιπο πλήρωμα. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να λείπετε από το σπίτι σας 4,6,7 η ακόμα 8 και 9 μήνες (ανάλογα τον τύπο καραβιού και την εταιρεία). Ακόμα η φυσική σας κατάσταση θα πρέπει να είναι ικανοποιητική ( δεν είπα να είστε κ ολυμπιονίκης αλλά καταλαβαίνετε). Η υγεία είναι από τα σημαντικότερα σε αυτό το επάγγελμα, μην το αμελήσετε.
Μειωμένη κοινωνική ζωή
Αν είσαστε κοινωνικό άτομο και δεν μπορείτε να ζήσετε διαφορετικά τότε σίγουρα θα έχετε πρόβλημα σαν ναυτικός. Αν είσαστε ευαίσθητος και χρειάζεστε τους φίλους και τη οικογένεια σας ή έχετε συνηθίσει να συναναστρέφεστε με πολλά άτομα, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστείτε στο καράβι και στα καθήκοντα σας. Αν συνυπολογίσουμε ότι πλέον τα καράβια μένουν στα λιμάνια για λίγο χρόνο, τότε είναι ακόμα δυσκολότερα.
Προσωπικότητα και χαραχτήρας
Εάν δεν διαθέτετε καλό χαρακτήρα θα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να ενταχθείτε σε ένα καράβι. Σκεφτείτε ότι θα μένετε και θα δουλεύετε μαζί με 25-30 άτομα ημερήσιος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν υπάρξουν «κακίες» θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να τις αφήνετε στην άκρη. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι σίγουρο ότι οι διαπληκτισμοί με τους γύρω σας αλλά και η ΜΗ απόδοση εργασίας, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Χρειάζεται ψυχραιμία, «πολιτική» και πολύ ΥΠΟΜΟΝΗ.
Αν επιλέξετε το επάγγελμα του ναυτικού, εμείς σας ευχόμαστε καλή αρχή και καλά ταξίδια!!!





e-nautilia.gr