Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΙΓΛΙΤΣ : ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ,ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Την άποψη ότι η συμφωνία Ελλάδας κι εταίρων για ένα τρίτο πακέτο δανειοδότησης δεν λύνει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αλλά το μεταφέρει στο μέλλον εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς. Επιμένει επίσης ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ο Στίγκλιτς δηλώνει ότι  «το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών»
Ρίχνοντας ευθύνες ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος επιρρίπτει τις ευθύνες για το «χάος» - όπως ο ίδιος λέει - στην Γερμανία, καθώς όπως εξηγεί το Βερολίνο ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας. Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά επίσης ότι αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη».
Μεταξύ των στόχων που θα πρέπει να αλλάξουν ο Stiglitz ανέφερε συγκεκριμένα το πλεόνασμα ύψους 3,5% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα το 2018, εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1%.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επαναλαμβάνει επίσης με έμφαση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους της. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι ένα γεγονός ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο», δηλώνει.
Στη συνέντευξη του στο γερμανικό έντυπο, ο Στίγκλιτς καταλήγει επισημαίνοντας ότι η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία «είναι μια επικίνδυνη πολιτική». «Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει”».tvxs.gr