Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί… χαίρεται ο Τσίπρας με το (δημοσκοπικό) προβάδισμα της ΝΔ

Γιατί… χαίρεται ο Τσίπρας με το (δημοσκοπικό) προβάδισμα της ΝΔ


Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις. Ποιός θα περίμενε άλλωστε ότι, 8 μήνες μετά τη σαρωτική επικράτησή του επί του Αντώνη Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός θα υπολειπόταν σε δημοφιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Οι δημοσκοπήσεις προδικάζουν ντέρμπι. Πάντοτε υπό την αίρεση ότι βρήκαν τη χαμένη αξιοπιστία τους, εκείνη που τις είχε… σύρει στα πατώματα, με τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος τα τελευταία χρόνια.
Γιατί λοιπόν… χαμογελά ο Αλέξης Τσίπρας; Η μια εξήγηση είναι ότι… βαρέθηκε, και χαίρεται που δεν θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου. Δύσκολο.
Η άλλη εξήγηση, είναι αυτή που προβληματίζει την ίδια ώρα το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Συγγρού. Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει εντυπωσιακή συσπείρωση, κυρίως με ψηφοφόρους που της είχαν γυρίσει την πλάτη επί εποχής Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο… χτυπάει ταβάνι. Την ίδια στιγμή, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πραγμάτων πολύ χαμηλή. Η δε αίσθηση της επερχόμενης ήττας, είναι περίπου βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους σκέφτονταν να γυρίσουν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός άλλωστε διατηρεί ακόμη εφεδρείες επικοινωνίας και ψυχιμού, με τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν μπορεί να πλησιάσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και προσδοκά ότι, την τελευταία στιγμή, θα επιλέξουν, όχι τόσο να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, όσο να τον… σώσουν.
Και θα φτάσουν στην κάλπη για να τον ψηφίσουν ξανά, ακόμη κι αν το ξέρει μονάχα… ο εαυτός τους. Χωρίς δηλαδή να το καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις, ή το κλίμα στις παρέες.