Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα ---
Μόνο εύκολη δεν αναμένεται να είναι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, αφού, παρά την υπεροχή τού ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο συσχετισμών, ο υποψήφιος που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα, ο δήμαρχος Χίου, δε συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία. Οπότε, δεδομένων δύο ακόμη υποψηφιοτήτων, των δημάρχων Λέσβου και Λήμνου, κανένα αποτέλεσμα δεν είναι απίθανο.
Με πρόσκληση του πρώτου σε ψήφους δημοτικού συμβούλου του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού της εκλογικής γενικής συνέλευσης της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Παντελή Πατερέλλη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 3 το μεσημέρι, στα γραφεία τής ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου στη Μυτιλήνη, η πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ. Η συνεδρίαση μοναδικό θέμα θα έχει την εκλογή πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής και πιο συγκεκριμένα προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα και δύο μελών. Η επιλογή της ώρας, όπως ανέφερε ο κ. Πατερέλλης, έγινε προκειμένου να διευκολυνθούν να έρθουν και να φύγουν απ’ τη Λέσβο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τής ΠΕΔ απ’ τα υπόλοιπα νησιά.
Στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ μετέχουν οι εννιά δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν την προηγούμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στη γενική συνέλευση του οργάνου.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Προεδρικού Διατάγματος 75/2011, που ρυθμίζει τα σχετικά με τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τής ΠΕΔ εκλέγεται, με μυστική ψηφοφορία, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% συν 1 των παρόντων μελών του διοικητικού συμβουλίου τής ΠΕΔ. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.».
Ισοψηφία…
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως, «σε περίπτωση ισοψηφίας, πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του διοικητικού συμβουλίου τής ΠΕΔ. Σε περίπτωση ισοψηφίας συνδυασμών διενεργείται δημόσια κλήρωση.».
Στελέχη της αυτοδιοίκησης εντοπίζουν και στο σημείο αυτό, όπως και σε άλλα του ίδιου Διατάγματος, θεσμικό κενό, αφού οι δήμαρχοι μετέχουν ex officio στο διοικητικό συμβούλιο, οπότε μόνο εάν υποψήφιοι για την προεδρία είναι δημοτικοί σύμβουλοι μπορεί να τύχει εφαρμογής το παραπάνω εδάφιο. Εκτός κι αν «διασταλτικά» - κι εντελώς αυθαίρετα - στους συνδυασμούς που υποβλήθηκαν στη γενική συνέλευση «νοούνται» ως συμμετέχοντες και οι αντίστοιχοι δήμαρχοι των παρατάξεων που εξέλεξαν συμβούλους.
Με την ίδια διαδικασία θα γίνει και η εκλογή του αντιπροέδρου, του γραμματέα και των δύο μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής τής ΠΕΔ.
Πολύδωρος Λαμπρινούδης, Δημήτρης Βουνάτσος και Αντώνης Χατζηδιαμαντής
Ποιος θα είναι ο πρώτος πρόεδρος;
Όπως είναι διαμορφωμένοι οι συσχετισμοί σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, δεν αποκλείεται το θέμα της ισοψηφίας να είναι καθοριστικής σημασίας για το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος. Υπάρχει, μάλιστα, όπως εκτιμούν εμπλεκόμενοι, σοβαρή πιθανότητα στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για την προεδρία να υπάρχουν δύο υποψήφιοι με επτά ψήφους ο καθένας και μία λευκή ψήφος.
Σε ό,τι αφορά στις υποψηφιότητες, θυμίζουμε πως υποψήφιος, και με ανακοινωμένη τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του, είναι ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, που όπως φάνηκε και στη γενική συνέλευση μπορεί να ξεκινήσει την κούρσα της προεδρίας με επτά συνολικά ψήφους, και πιο συγκεκριμένα τη δική του, των δημάρχων Σάμου Στέλιου Θάνου, Φούρνων Κορσεών Γιάννη Μαρούση, Ψαρών Κώστα Βρατσάνου, αλλά και Οινουσσών Βαγγέλη Αγγελάκου, καθώς και των δημοτικών συμβούλων Λέσβου Παντελή Πατερέλλη και Σάμου Μανώλη Ματθαίου.
Υποψηφιότητα αναμένεται να θέσει, παρ’ ότι λόγω συσχετισμών χαρακτηρίζεται ως «αουτσάιντερ», και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος με παλαιότερη δήλωσή του είχε αναφέρει πως «ως δήμαρχος της έδρας και μεγαλύτερου δήμου του Βορείου Αιγαίου, είναι υποχρεωμένος να θέσει υποψηφιότητα». Η συγκεκριμένη ανεξάρτητη υποψηφιότητα ξεκινά με δύο ψήφους, του κ. Βουνάτσου και του δημοτικού συμβούλου Λέσβου Κώστα Φραγκόπουλου.
«Δε μετράμε κουκιά…»
Τρίτη υποψηφιότητα θα είναι του δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, που εμφανίζεται αποφασισμένος πλέον να διεκδικήσει την προεδρία, ώστε όπως τόνισε «να συνεχίσει την ειλικρινή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης του Αιγαίου».
Ο κ. Χατζηδιαμαντής αποφεύγει να αναφερθεί σε συσχετισμούς, υποστηρίζοντας: «Στη διαδικασία εκλογής της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είμαστε 15 αυτοδιοικητικοί, που θα συζητήσουμε και θα κατανοήσει ο ένας τις θέσεις των άλλων για το πώς και με ποιες δυνατότητες, αποφασιστικά, διεκδικητικά και με γνώση, θα παλέψουμε για τα νησιά μας.»
Όπως και στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών τού 2010, ο δήμαρχος Λήμνου δηλώνει πως δε δέχεται κανένα χρίσμα και καμμία κομματική στήριξη, ακόμη κι αν του προσφέρεται, σημειώνοντας: «Την ώρα που η χώρα έχει τόσο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, δε νοείται εμείς, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, να καθόμαστε και να μετράμε τα κουκιά μας.»
Η ομοίως ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Χατζηδιαμαντή φέρεται να συγκεντρώνει κατ’ αρχάς τέσσερις ψήφους, τη δική του και του δημοτικού συμβούλου Λήμνου Δημήτρη Βουλγαράκη, αλλά και των δημάρχων Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπου Μακρή και Ικαρίας Χρήστου Σταυρινάδη, που ψήφισαν το συνδυασμό «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση» στη γενική συνέλευση.
Με αυτά τα δεδομένα, η ψήφος του Άρη Χατζηκομνηνού, του μοναδικού προσκείμενου στη Ν.Δ. που εκλέχτηκε και μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο, θα είναι καθοριστικής αξίας, ενώ ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βαγγέλης Παλαιολόγος, πιθανολογείται πως θα ψηφίσει λευκό. Εννοείται πως όλα τα παραπάνω διαφοροποιούνται αν κάποιοι απ’ τους δημάρχους, ιδίως των μικρών νησιών, δεν καταφέρουν να έρθουν την Τρίτη στη Μυτιλήνη ή αν υπάρξει αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την ψήφο που τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου έδωσαν στη γενική συνέλευση, κάτι που πάντως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει.
emprosnews.gr