Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΤΡΕΙΣ ΜΥΛΟΙ" ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΩΡΑΚΗ




Η Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης απεφάσισε την παραχώρηση του ανεμόμυλου στη θέση "Τρεις Μύλοι" στον Δημήτριο Μωράκη, βάσει της παρακάτω εισήγησης:

Θέμα: Πρόταση αξιοποίησης του ανεμόμυλου στη θέση «Τρεις Μύλοι» Βροντάδου, βάση της αίτησης του κ. Δημητρίου Μωράκη.

Εισηγούμενη η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου κα. Δέσποινα Ψώρρα το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε τα εξής:

Τίθεται υπόψη του Σώματος η αριθμ. πρωτ. (Δ.Κ.Β.) 42/14-3-2011 αίτηση του κ. Δημητρίου Μωράκη, καραβομαραγκού, κατοίκου Χίου, η οποία έχει ως εξής:
«Κύριοι, ζητώ να μου αναθέσετε τη λειτουργία του ανεμόμυλου, τον οποίο κατασκεύασα, στη θέση «Τρεις Μύλοι» Βροντάδου, για τους εξής λόγους:
1. Ο ανεμόμυλος έχει αναπαλαιωθεί με απόλυτη πιστότητα προς τον αρχικό και αποτελεί σημαντικό δείγμα των κυκλικών ανεμόμυλων του αιγαιοπελαγίτικου χώρου.
2. Η λειτουργία του μπορεί να αποτελέσει ένα διαδραστικό μάθημα για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καθώς επίσης και αντικείμενο εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, με πολλές δυνατότητες συνεργασίας με σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού (π.χ. Ολλανδία).
3. Η αναβίωση του κυκλικού ανεμόμυλου μπορεί να γίνει ο κεντρικός άξονας δημιουργίας μικρού θεματικού πάρκου με την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου (δημιουργία μικρού καρνάγιου, αξιοποίηση του δεύτερου ανεμόμυλου ως εκθεσιακού χώρου, δημιουργία ναυτικού μουσείου και αναψυκτηρίου), μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική πολιτιστική και τουριστική πρόταση για τον Βροντάδο αλλά και γενικότερα για το νησί της Χίου.

Η λειτουργία του ανεμόμυλου θα γίνεται δυο φορές το μήνα με κατάλληλες καιρικές συνθήκες σε εργάσιμες μέρες και θα περιλαμβάνει συντήρηση, ξενάγηση και διδασκαλία. Ως αμοιβή ζητώ το ποσό των ……….ευρώ».

Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόταση του κ. Μωράκη, καθώς η αναβίωση του ανεμόμυλου σε συνδυασμό με τις προτάσεις που παραθέτει στην επιστολή του, θα μπορέσει να αποτελέσει πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό για το νησί μας.