Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑΧ : ΕΠΙΜΕΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ, ως απάντηση σε δημοσιεύματα και δηλώσεις, θεωρεί απαραίτητο να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα και να ενημερωθούν σωστά οι δημότες αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να αντιληφθεί, που πέφτει το βάρος των ευθυνών.

Οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν στον πρώην Δ. Ομηρούπολης ήταν με βάση την τιμολογιακή πολιτική που ψηφίσθηκε με την 54/2011 απόφαση Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ. Για το συγκεκριμένο θέμα η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας ήταν ότι αδυνατούσε να εκπονήσει τιμολογιακή πολιτική λόγω έλλειψης οικονομικών στοιχείων (έσοδα, έξοδα, κόστος πωλήσεων κ.λ.π) που αφορούσαν τα δημοτικά διαμερίσματα πλην του πρώην Δ. ΧΙΟΥ και του Δ.ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ. Έτσι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Πρόεδρου, που αποφάσισε να διατήρησει τα υφιστάμενα τιμολόγια των πρώην Δήμων, όπου στην περίπτωση της Ομηρούπολης (Βροντάδος) ήταν ήδη υψηλότερα από τα αντίστοιχα της ΔΕΥΑΧ πρώην Δ.Χίου. Αυτό σαφώς προκύπτει και από τα πρακτικά του Δ.Σ. Ακολούθως εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο με την 258/2011 απόφαση ως επιβάλλεται. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΧ απλά εφάρμοσαν την απόφαση κατά γράμμα, όπως ήταν υποχρεωμένοι να πράξουν. Επομένως τα όσα τους καταλογίζονται περί λάθους κατά την έκδοση των λογαριασμών είναι αβάσιμα.

Μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την επέκταση της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΧ σε όλο το νησί, ο όγκος εργασίας όλων των τμημάτων της τριπλασιάστηκε ενώ το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης παρέμεινε το ίδιο, αφού η προσθήκη των υπαλλήλων της ΔΕΥΑ Καμποχώρων σχεδόν εξισώθηκε με την συνταξιοδότηση 9 υπαλλήλων μέσα σε ένα χρόνο. Ο κατακερματισμός των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ σε διαφορετικούς χώρους, που συντελέστηκε από τον Απρίλιο του 2011, καθώς και η μη ενσωμάτωση του προσωπικού των πρώην υπηρεσιών ύδρευσης -αποχέτευσης των Δήμων (ενώ συνεχώς το ζητούν από τη διοίκηση οι προϊστάμενοι των τμημάτων της ΔΕΥΑΧ) έχει ως αποτέλεσμα, παρά της προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό, να υπάρχουν ορισμένες φορές προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Παρά ταύτα οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΧ παραμένουν γενικά σε υψηλό επίπεδο που το αναγνωρίζει καθημερινά μεγάλος αριθμός πολιτών.

Όσο για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν κάποιοι προκειμένου να προωθήσουν πιο εύκολα τις εκ των προτέρων ληφθείσες αποφάσεις ή τους ευσεβείς πόθους τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές και αναχρονιστικές είναι και αναποτελεσματικές . Αναφερόμαστε στις φωνές που ακούγονται για κατάργηση της ΔΕΥΑΧ λόγω τελών και Φ.Π.Α. Χρησιμοποιώντας δημαγωγικό λόγο και πρακτικές προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι από 1/9/11 είναι πλέον υποχρεωτική η επιβολή του Φ.Π.Α. και στους δήμους που έχουν υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης(Ν.4002/11 αρ.18). Επίσης, όσον αφορά το ειδικό τέλος είναι ανοικτό το θέμα αφού θα συζητηθεί η εκ νέου επιβολή του στο επόμενο έτος από τα αρμόδια υπουργεία.

Η ίδρυση και η λειτουργία της ΔΕΥΑΧ το 1984, είναι ο κυριότερος λόγος που κατασκευάσθηκαν τα πλέον πρωτοποριακά για την πόλη και μεγάλα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (βιολογικός) πάνω στο νησί. Με την ΔΕΥΑ ΧΙΟΥ να είναι μέσα στις πρώτες εννέα στην Ελλάδα που τόλμησαν τόσο πρωτοποριακό έργο. Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΥΑΧ έχει επιτελέσει σημαντικό έργο σ’ ένα τομέα ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο. Έργο το οποίο επιτεύχθηκε λόγο του θεσμικού πλαισίου που την διέπει και των δυνατοτήτων που παρείχε, αφού λειτουργούσε με τρόπο ευέλικτο και αποτελεσματικό διαθέτοντας εξειδικευμένο προσωπικό και υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα της. Χωρίς την ΔΕΥΑΧ ο τομέας ύδρευσης – αποχέτευσης θα είχε πολλές ελλείψεις και αδυναμίες. Αδυναμίες και ελλείψεις που έχουμε διαπιστώσει σε όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης των πρώην Δήμων όπως πολλοί γνωρίζουν. Και φτάνοντας στο 2011 να είμαστε μέσα στις λίγες αν όχι η μοναδική δημοτική επιχείρηση του νησιού που να λειτουργεί σωστά και να έχει τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις προς τρίτους χωρίς να είναι «βάρος» στον Δ. Χίου. Ταυτόχρονα σε όλους τους διαχειριστικούς ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχει χαρακτηριστεί η λειτουργία μας άψογη. Σε αντίθεση με τα παραπάνω το μόνο που εισπράττουμε είναι η απαξίωση, ο μηδενισμός της δουλειάς μας και ανεύθυνες τοποθετήσεις στα πλαίσια μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης. Τέλος, λυπούμαστε που ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, όντας εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ,σιωπά απέναντι σε όσα ακούγονται για την κατάργηση της επιχείρησης.".