Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

«ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ, ΑΡΜΟΛΙΩΝ, ΠΑΤΡΙΚΩΝ»



Η εισήγηση που θα έλθει στο προσεχές Δημοτικό συμβούλιο αναφέρει τα εξής :

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ορθολογική διαχείριση της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας αποτελούσε και αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης κάθε τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα, σήμερα που η Ελληνική Οικονομία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η εκμετάλλευση και αξιοποίηση της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης σε τοπικό επίπεδο.

Γι’ αυτό το λόγο, σήμερα είναι αναγκαίο ένα κεντρικό, σε επίπεδο δήμου, σχέδιο, σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον και την συμβολή του Δήμου στην τοπική ανάπτυξη. Οι λόγοι που καθιστούν σήμερα δυσχερή την ορθολογική διαχείριση της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:

Α) Ιδιοκτησιακό καθεστώς: το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε ακινήτου είναι τις περισσότερες φορές, δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς ως κύριοι της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, στα οικεία Βιβλία Μεταγραφών των Υποθηκοφυλακείων του Νομού Χίου, εμφαίνονται άλλοτε πρώην κοινότητες, όπως αυτές υφίσταντο προ του Σχεδίου «Καποδίστριας», άλλοτε Δήμοι που προϋπήρχαν του προαναφερθέντος Σχεδίου, άλλοτε Δήμου που δημιουργήθηκαν βάσει του προαναφερθέντος Σχεδίου «Καποδίστριας», οι λεγόμενοι και «Καποδιστριακοί Δήμοι», ενώ σήμερα ως γνωστόν υφίσταται ένας ενιαίος Δήμος Χίου, δυνάμει του νόμου 3852/2010, ο οποίος έχει υπεισέλθει από 1/1/2011 ως καθολικός διάδοχος στη θέση όλων των προαναφερθέντων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού.

Β) Διαχείριση: Δεν είναι αποτελεσματική και λειτουργική καθώς ο νέος Δήμος Χίου, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το σύνολο των ακινήτων, τα οποία του ανήκουν και ως εκ τούτου δεν δύναται να διαμορφώσει ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση – διαχείριση της περιουσίας του.

Γ) Καταγραφή: σήμερα επικρατεί άγνοια σχετικά με το ακριβές μέγεθος της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, ενώ οι όποιες καταγραφές, βρίσκονται σε διάφορα αρχεία, υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων, ενώ τα περισσότερα ακίνητα των πρώην καποδιστριακών δήμων ουδέποτε έχουν καταγραφεί σε ένα ενιαίο σύστημα. Όλη αυτή η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη και σαφή εικόνα των ακινήτων που είναι στην κυριότητα του Δήμου Χίου. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος της δημοτικής ακίνητης περιουσίας με ορατό τον κίνδυνο της καταπάτησης και της απόσπασης γης που ανήκει στο Δήμο από ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα.

Με βάση τα παραπάνω, η υλοποίηση του έργου της καταγραφής της δημοτικής ακίνητης περιουσίας θα συμβάλει στην απόκτηση πλήρους και σαφούς εικόνας των ακινήτων που βρίσκονται στην κυριότητα του Δήμου. Μόνο με αυτήν την απαραίτητη (sine qua non) προϋπόθεση είναι δυνατόν στη συνέχεια η ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί από το Δήμο με γνώμονα την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και τις επενδύσεις στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και την συνεργασία με τους ιδιώτες – δημότες – νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται και διαβιούν στα όρια του Δήμου.


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η καταγραφή της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που ευρίσκεται στην περιοχή των τοπικών κοινοτήτων Καλαμωτής, Αρμολίων και Πατρικών.

Σύμφωνα με τον από 31 Αυγούστου 2011 έλεγχο μερίδων και καταχωρήσεων του Δικηγόρου Χίου Κωνσταντίνου Δ. Τριαντάφυλλου, διαπιστώθηκε ότι το σύνολο εγγραφών των ακινήτων του σημερινού Δήμου Χίου (συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και διεκδικήσεων), που ευρίσκονται στην περιοχή Καλαμωτής, Αρμολίων, Πατρικών, ανέρχεται σε 206.



ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ

Uα παραδοθεί η καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στον σημερινό Δήμο Χίου και ευρίσκονται στην περιοχή Καλαμωτής, Αρμολίων, Πατρικών. Η καταγραφή θα περιλαμβάνει :
• Τον εντοπισμό του ακινήτου και τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος.
• Έκθεση ερευνητού από νομικό για κάθε ακίνητο. Ειδικότερα η έκθεση θα περιλαμβάνει τον αριθμό μερίδας του πρώην Δήμου, της πρώην Κοινότητας ή της Δημοτικής Ενότητας και της Τοπικής Κοινότητας ή και το ΚΑΕΚ του ακινήτου (εφόσον η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί), τη θέση και το είδος του ακινήτου, αναλυτική περιγραφή, τον τίτλο κτήσης και τα στοιχεία μεταγραφής του, τα τυχόν βάρη (υποθήκες, κατασχέσεις) ή διεκδικήσεις, την έκδοση αντιγράφων των συμβολαίων δυνάμει των οποίων αποκτήθηκαν τα ακίνητα.
• Ηλεκτρονική καταχώρηση των ανωτέρω στοιχείων.


ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Η ολοκλήρωση του παραδοτέου έργου, ήτοι της καταγραφής των ακινήτων που ευρίσκονται στην περιοχή Καλαμωτής, Αρμολίων, Πατρικών του Δήμου Χίου, θα πραγματοποιηθεί εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία ανάθεσης του έργου.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπό την παρούσα πρόταση έργου ανέρχεται στο ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ (45.000,00€), μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η χρηματοδότηση είναι από το Δήμο Χίου.