Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

«Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συζήτησης επίκαιρης επερώτησης για τις άγονες γραμμές, στη Βουλή, προέβη την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση δεν είναι απλά ανεύθυνη, αλλά και απαράδεκτη. Με προκλητικό ύφος, σήμερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης προσπάθησε να μας πείσει ότι ζούμε σε άλλη χώρα.

Ότι, δηλαδή, όλα βαίνουν καλώς, όταν ο διαγωνισμός για τις νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί.
Όταν, από το Μάιο παραμένουν απλήρωτες οι εταιρείες και, ήδη, αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους, ενώ βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Όταν δεκάδες ημερόπλοια είναι δεμένα και φτάσαμε στο σημείο οι νησιώτες να μεταφέρονται από βάρκες ή χωρίς κανένα έλεγχο τουρκικά πλοία.
Όταν καθημερινά φτάνουν δραματικές εκκλήσεις από όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Βέβαια λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και βούληση. Λύσεις τις οποίες πολλάκις έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία και για τις οποίες πρέπει, επιτέλους, να ενημερωθεί ο αρμόδιος Υπουργός.

Για παράδειγμα, αναφορικά με τα ημερόπλοια, πρόσφατα προτείναμε να τεθεί, έστω προσωρινά, μετά από ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 11 του ΠΔ 32/4.3.1997, σύμφωνα με την οποία επιβατικά πλοία κάτω των 1.500 κόρων δεν απαιτείται να είναι εντεταγμένα σε κλάση εξουσιοδοτημένου νηογνώμονα, σε συνδυασμό με έκτακτες επιθεωρήσεις τοπικών κλιμακίων του ΚΕΕΠ. Ίσως, λοιπόν, η επανάληψη να ενισχύσει την αδύναμη κυβερνητική μνήμη.

Αλλά πραγματικά τι να περιμένει κάποιος από μια Κυβέρνηση η οποία έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει με κομπασμό σαν… επιτυχία της την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας; Πάλι καλά τουλάχιστον που παραδέχθηκε –έστω και ετεροχρονισμένα- την επιτυχία της Σύμβασης με την Cosco.

Οι νησιώτες – σε αντίθεση με τον υπουργό – ξέρουν πολύ καλά αν είναι ή όχι, δραματική η καθημερινότητά τους. Και η Κυβέρνηση θα πάρει – αργά ή γρήγορα – την απάντησή της».