Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ :
Με ιδιαίτερη συγκίνηση η Ομάδα μας παρακολούθησε την ενθρόνιση του εψηφισμένου συμπατριώτη μας κ. Μάρκου Βασιλάκη ως Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Ιδιαίτερη η συγκίνησή μας, όχι μόνον επειδή ο Σεβασμιώτατος προέρχεται από το νησί μας, νησί που το έχει πολλάκις διακονήσει στο πλευρό του μακαριστού μας Μητροπολίτη Διονύσιου, αλλά και επειδή έδειξε αμέσως μετά την άφιξή του, τι σημαίνει για κάθε άνθρωπο να είναι γνώστης της ταυτότητας του, της ιστορίας του, να είναι δηλαδή άνθρωπος που να να έχει συναίσθηση των ριζών και καταβολών του.
Πράγματι, ο Σεβασμιώτατος συνεπής με τις αρχές που πρέπει να διακρίνουν κάθε συνειδητοποιημένο άνθρωπο που αναγνωρίζει το βάρος της κληρονομιάς που αναλαμβάνει, έσπευσε να αποτίσει τις πρέπουσες τιμές στον Εθνομάρτυρα προκάτοχό του, Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη. Η Χιακή μας εκκλησία έχει τοποθετήσει τον μακαριστό Πλάτωνα στην κορυφή των ιεραρχών και κληρικών του νησιού οι οποίοι υπέμειναν χάριν της ελληνικής παλιγγενεσίας μαρτύρια αδύνατα να τα περιγράψει λόγος και μελάνη. Ο Μητροπολίτης Πλάτωνας και μαζί μ’ αυτόν δεκάδες πρόκριτοι και κληρικοί βίωσαν πρώτοι μαρτυρικά την οργή των Οθωμανών κυρίαρχων προ των μεγάλων Σφαγών του 1822. Έχοντας συναίσθηση αυτής της θυσίας, ο Σεβασμιώτατος θέλησε να μας υπενθυμίσει με την κίνησή του, παραμονές της ανάμνησης της απελευθέρωσης του νησιού μας από τους Οθωμανούς το 1912, ότι οι θυσίες των προγόνων μας, επιφανών και μη, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μακρινά γεγονότα, ως παραμύθια, αλλά ως προσδιοριστικά σημεία της ταυτότητάς μας.
Ο κ. Μάρκος, αφού προσκύνησε τον αδριάντα-λειψανοθήκη του Μητροπολίτη Πλάτωνα, έσπευσε στη Σκοτεινή Φυλακή για να δώσει Τρισάγιο στο χώρο όπου δεκάδες Χιώτες, μαζί με τον Πλάτωνα, υπέμειναν σε συνθήκες ανείπωτες, το μαρτυρικό τους βιολογικό θάνατο. Συγκινητική η στιγμή που ο 18ος Μητροπολίτης μετά τον Πλάτωνα, πέρασε τις μαύρες πύλες της Φυλακής, έκανε το Σταυρό του και γονάτισε για να φιλήσει το έδαφος. Το γεγονός αυτό μας θύμισε την ιερότητα του χώρου κι εμείς ως Ομάδα εθελοντική με ιδιαίτερη αποστολή την ανάδειξη του Φρουρίου, του οικισμού του και της μεγάλης για τον τόπο μας ιστορίας που το περιβάλλει, αισθανθήκαμε χαρά, αλλά και δικαίωση. Δικαίωση γιατί επανειλημμένως τονίσαμε την πεποίθησή μας πως η Σκοτεινή Φυλακή θα πρέπει να διαμηνύει τόσο προς τους νέους και τα παιδιά του τόπου μας, όσο και προς τους επισκέπτες του νησιού μας (ακόμα και στους γείτονες Τούρκους), την αξία της αυτοθυσίας, της αντίστασης στην ανελευθερία και στην κατοχή.
Η Ομάδα μας, είδε με ιδιαίτερη χαρά το άνοιγμα της Σκοτεινής Φυλακής για δύο βραδιές το καλοκαίρι. Ωστόσο, στόχος μας παραμένει η συστηματική και αρμόζουσα χρήση του χώρου, στόχο τον οποίο συμμερίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τον οποίο επιθυμούμε να πραγματώσουμε σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων. Παραδείγματος χάριν, σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας και της Κύπρου, αντίστοιχοι χώροι λειτουργούν ως μουσεία που με εικόνες και αντίστοιχα επεξηγηματικά κείμενα περιγράφουν την ιστορία του χώρου στον επισκέπτη. Ελπίζουμε στις δράσεις μας για ανάδειξη της κληρονομιάς του Κάστρου της Χίου να έχουμε τις ευλογίες και τη στήριξη του νέου μας ποιμενάρχη. Προς το παρόν, όμως, του ευχόμαστε έτη πολλά και δημιουργικά με το Χριστό και την αγάπη Του να φωτίζουν το διακόνιμά του.