Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η επέλαση των κουνουπιών | Δεν έχουν γίνει ακόμη ψεκασμοί

Ιδιαίτερα αισθητό είναι φέτος στη Μυτιλήνη αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της Λέσβου,  το πρόβλημα των κουνουπιών
αφού δεν έχουν γίνει ψεκασμοί που γινόταν κάθε χρόνο σε κεντρικά σημεία της Μυτιλήνης (σε σημεία με  στάσιμα νερά) ενώ από την άλλη μεριά που βροχές μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, έχουν πολλαπλασιάσει τους πληθυσμούς τους.
Ήδη σε άλλες περιφέρειες ξεκίνησαν από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου οι ψεκασμοί ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της zougla.gr  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να υποβάλλει αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών. Με αυτό θα ζητεί εξουσιοδότηση, ώστε, με βάση τα εκάστοτε δεδομένα, όπως για παράδειγμα η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, να δίνει το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση έκτακτων εκνεφώσεων, από αέρα και έδαφος.
Στη  Λέσβο οι ψεκασμοί δεν έχουν ακόμη  ξεκινήσει ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής  του Δήμου Λέσβου κ. Γιάννης Βατόςτου υποβλήθηκε αίτημα από την περιοχή της Σκάλας Καλλονής να διαθέσει ο δήμος το κατάλληλο υλικό ώστε εξειδικευμένο συνεργείο να κάνει ψεκασμούς για ν’ αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημα.   «Μέχρι τώρα δεν είχα σχετικό αίτημα από άλλη περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Βέβαια γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα γινόταν πάντα  ψεκασμοί αρχές του καλοκαιριού χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σχετικό αίτημα. Μετά τον "Καλλικράτη" όμως η αρμοδιότητα αυτή προφανώς "χάθηκε" κάπου ανάμεσα στις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το Δήμο το ζήτημα των ψεκασμών  ανήκει κατά πάσα πιθανότητα στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας και από εκεί θα πρέπει να προχωρήσουν οι σχετικές ενέργειες.

Μέτρα για τα κουνούπια
Μερικές από τα βασικά μέτρα  για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών είναι:
ο καθαρισμός αγωγών και φρεατίων από τη βλάστηση και απομάκρυνση τυχόν στάσιμων νερών
- η απαγόρευση επιφανειακής διάθεσης οποιασδήποτε χρήσης νερού ή λυμάτων
- η επιχωμάτωση παλαιών βόθρων ή ανοιγμάτων του εδάφους και κατάργηση δεξαμενών νερού που δεν χρησιμοποιούνται
- η κάλυψη των ανοιγμάτων των βόθρων με κατάλληλο πλέγμα (σίτα)
- η καθημερινή ανανέωση του νερού στις ποτίστρες ζώων και πτηνών και κάθε άλλης χρήσης δεξαμενών νερού
- η καταγγελία στην Δημοτική Αρχή οποιωνδήποτε παράνομων συνδέσεων αποχέτευσης (νερά πλυντηρίων, κουζίνας, μπάνιου κ.λπ.), στους αγωγούς και φρεάτια όμβριων υδάτων
 - η συντήρηση των βρυσών νερού στις αυλές των κατοικιών, ώστε να μην έχουν διαρροές
-η απομάκρυνση από τις αυλές ή κατάλληλη τακτοποίηση όλων των δοχείων που μπορούν να μετατραπούν σε δεξαμενές νερού (λ.χ. παλιά βαρέλια, δοχεία, γλάστρες, λάστιχα οχημάτων, κ.τ.λ.)
 - η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών (σίτες, εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά).