Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ένας Λέσβιος ανάμεσα στους πλουσιότερους ομογενείς στον κόσμο

Εφοπλιστές, βιομήχανοι, επενδυτές, διασημότητες της σόουμπιζ, συγκαταλέγονται μεταξύ των 50 πλουσιότερων ομογενών που ξεκίνησαν από το μηδέν και με όπλο τη δημιουργικότητα και τη θέληση για επιτυχία κατάφεραν να φτάσουν ψηλά. Ανάμεσα στους κορυφαίους ο ηλικίας 83 ετών Λέσβιος φαρμακοβιομήχανος Μαϊκλ Ζαχαρής με καταγωγή από την Αγία Παρασκευή.

Κατέκτησαν το «αμερικάνικο όνειρο» και αποτελούν τους κορυφαίους «πρεσβευτές» της Ελλάδας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Επιτυχημένοι ο καθένας στον τομέα του, οι 50 πλουσιότεροι ομογενείς στις ΗΠΑ, όπως παρουσιάστηκαν στην ετήσια ειδική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», κινούνται σε όλα τα μήκη του επιχειρηματικού φάσματος. Εφοπλιστές, βιομήχανοι, επενδυτές, διασημότητες της σόουμπιζ, αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων, όλοι έχουν καταφέρει να φτάσουν ψηλά. Οι περισσότεροι δε από αυτούς ξεκίνησαν από το μηδέν με μοναδικά εφόδια τη δημιουργικότητα και το πείσμα για την επιτυχία.
Η περιουσία των 50 πλουσιότερων ομογενών των ΗΠΑ στο σύνολό της ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια. Ανάμεσά τους μεγιστάνες όπως οι φημισμένες οικογένειες Κατσιματίδη, Αργυρού, Μητρόπουλου, Σπανού και Τσακόπουλου, αλλά και ανερχόμενοι επιχειρηματίες, οι οποίοι περιλήφθηκαν στη λίστα για πρώτη φορά, όπως ο μόλις 37 ετών Τζορτζ Λογοθέτης με περιουσία 700 εκατ. και αντικείμενο το real estate.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η χαμηλών τόνων οικογένεια Χασιώτη. Με καταγωγή από την Ηπειρο και τη Μακεδονία, ο Βασίλειος και η Αφροδίτη Χασιώτη έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στις ΗΠΑ το 1938 αγοράζοντας την πρώτη φάρμα τους με μία αγελάδα έναντι 84 δολαρίων. Ανοιξαν το πρώτο τους μπακάλικο και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν την 3η μεγαλύτερη αλυσίδα του είδους στις ΗΠΑ. Σήμερα διαθέτουν 1.200 υποκαταστήματα.
Η εταιρεία τους αποτελεί την 37η μεγαλύτερη μη εισηγμένη επιχείρηση των ΗΠΑ, με 6.500 υπαλλήλους και 8,2 δισ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις. Τα ηνία έχει πάρει η κόρη τους, Λιλή Χασιώτη Μπεντάς. Με 2,2 δισ. ακολουθεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Κατσιματίδης, ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια και γνωστός για τη συμβολή του στην προβολή της Ελλάδας. Σημαντική είναι η προσφορά του στην καθιερωμένη παρέλαση της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Φέτος μάλιστα ήταν ο μεγάλος χορηγός για την τηλεοπτική κάλυψη από τον όμιλο Fox.
Μάλιστα, ο Γ. Κατσιματίδης έχει συμπεριληφθεί στη 212η θέση της λίστας του «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς. Μια τέτοια καταξίωση δύσκολα θα μπορούσαν να τη φανταστούν οι γονείς του, που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από τη Νίσυρο όταν εκείνος ήταν 6 μηνών. Πριν ακόμη τελειώσει το Πανεπιστήμιο, ο κ. Κατσιματίδης άνοιξε το πρώτο του μανάβικο με την επωνυμία «Red Apple». Στα 24 του είχε ήδη δέκα μανάβικα στη Νέα Υόρκη και ετήσιο εισόδημα 25 εκατ. δολ.! Τότε, αποφάσισε να ασχοληθεί με το real estate καταφέρνοντας μέσα σε μια πενταετία να πολλαπλασιάσει την αρχική επένδυση των 5 εκατ. σε 100 εκατ.! Αργότερα, αγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Christides» καθώς και το διυλιστήριο «United Oil».
Τη δεύτερη θέση μοιράζεται μαζί του ο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος πρωτοπορεί στον τομέα της Ενέργειας και του real estate. Και αυτός βρίσκεται στη λίστα του «Forbes» κατέχοντας την 188η θέση. Ο Τζ. Μίτσελ μεγάλωσε στο Τέξας όπου ο πατέρας του είχε καθαριστήριο ρούχων. Σπούδασε μηχανικός και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της Ενέργειας μαζί με τον αδελφό του Τζον. Εκανε περιουσία ψάχνοντας για πετρέλαιο στο Τέξας και τη Λουιζιάνα και στη συνέχεια πούλησε την εταιρεία του για 3,5 δισ. για να ασχοληθεί με το real estate, ενώ είναι και ιδιοκτήτης 20 ξενοδοχείων. Αν και 92 ετών σήμερα, πηγαίνει σχεδόν καθημερινά στο γραφείο του και κάνει επαγγελματικά ταξίδια όποτε χρειαστεί. Εχει 10 παιδιά και 28 εγγόνια.
Την τέταρτη θέση, με περιουσία 1,9 δισ. δολ., κατέχει ο 83χρονος φαρμακοβιομήχανος, Μάικλ Ζαχαρής. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ουισκόνσιν, υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και έπειτα έπιασε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο σε νυχτερινό τμήμα για να πάρει το πτυχίο του. Μαζί με τον συνέταιρό του, Φίλιπ Φροστ, ίδρυσαν το 1972 την «Key Pharma-ceuticals», που ειδικεύεται στα φάρμακα για την καρδιά και το άσθμα, εκτοξεύοντας στα ύψη τις πωλήσεις της εταιρείας, στα 836 εκατ. δολάρια, πριν συγχωνευθεί με τη Schering-Plough, το 1986.
Παρόμοιο είναι και το success story του 74χρονου Τζορτζ Αργυρού, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Αν και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με μόλις 900 δολάρια, επενδύοντας σε ένα μεσιτικό γραφείο, σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας με περιουσία 1,8 δισ. δολ. Μόλις στα 11 του μοίραζε εφημερίδες από τις 5.30 το πρωί, ενώ στα 14 του δούλευε σε παντοπωλείο, κερδίζοντας 25 σεντς την ώρα. Ο κ. Αργυρός έχει βοηθήσει στην προώθηση των ελληνικών ζητημάτων στην αμερικανική ατζέντα, ενώ το 2001 ο Τζορτζ Μπους τον διόρισε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ισπανία, σε ανταπόδοση της συμβολής του στη συγκέντρωση μεγάλου χρηματικού ποσού για την καμπάνια των Ρεπουμπλικανών.
Πηγή: Newsit