Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Μέτρα για το πλανόδιο εμπόριο ζητούν οι έμποροι |Ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο

Ευρεία σύσκεψη με θέμα το παραεμπόριο πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη 6 Ιουνίου το απόγευμα με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης στο Επιμελητήριο Λέσβου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  το ΣΔΟΕ, τη Διεύθυνση Εμπορίου, το Δήμο Λέσβου, το Λιμεναρχείο, την Αστυνομική Διεύθυνση κ.α. Εκεί οι έμποροι εξέφρασαν την αγωνία τους για τις απώλειες που έχουν στα εισοδήματά τους από τους πλανόδιους πωλητές.

Αλλοδαποί – νόμιμοι και μη- αθίγγανοι  εδώ και χρόνια περιφέρονται στους δρόμους της Μυτιλήνης κουβαλώντας στις πλάτες τους την πραγμάτεια τους την οποία πουλούν όσο- όσο. Ρολόγια, γυαλιά ηλίου, παπούτσια, τσάντες, εργαλεία ακόμη και κράνη (λόγω των πρόσφατων μέτρων της τροχαίας Μυτιλήνης) συμπεριλαμβάνονται στα είδη προς πώληση. Όλα βέβαια πωλούνται κοψοχρονιά! Και όλα  … απομιμήσεις, αυθεντικά μέλη του ...βασιλείου των μαϊμουδων. 
Στην αρχή κινούνταν στους εμπορικούς δρόμους της Μυτιλήνης και κυρίως βέβαια στην Ερμού, τώρα πλέον όμως  στις καφετέριες και τα μαγαζιά είναι όλο και πιο συχνή η παρουσία τους. Εν μέσω κρίσης βρίσκουν βέβαια αρκετούς πελάτες που κάνοντας παζάρια πετυχαίνουν ιδιαίτερα φθηνές τιμές.
Πέρα από τη ζημιά στον εμπορικό κόσμο της πόλης, σημαντική είναι η ζημιά και για το κράτους δεδομένου ότι δεν εισπράττει φόρους, αλλά και στους αγοραστές τελικά αφού τα’ αντικείμενα που αγοράζουν είναι μη ελεγμένα και κακής ποιότητας. Στη σημερινή σύσκεψη οι έμποροι εξέφρασαν την αγωνία τους δεδομένου ότι καλούνται να πληρώνουν τους αυξημένους φόρους και ν’ αντέξουν απέναντι στην ούτως ή άλλως αισθητή  μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν απώλειες και από τους παράνομους μικροπωλητές.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η άμεση επαναδραστηριοποίηση των Μικτών κλιμακίων με συμμετοχή προσωπικού όλων των αρμόδιων διωκτικών αρχών, η εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου του νησιού ενώ το Επιμελητήριο θα εισηγηθεί στα αρμόδια υπουργεία την ποινικοποίηση της πώλησης απομιμήσεων σε όλα τα είδη που διακινούνται στους δρόμους και όχι μόνο στα CD και DVD όπως ισχύει τώρα.