Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Τραγωδία… ο μύθος του ελληνικού τουρισμού

Η κατακερματισμένη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και του διλήμματος δραχμής – ευρώ, το μπαράζ ακυρώσεων στις κρατήσεις και η...
σταδιακή αύξηση των αφίξεων σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, έχουν προκαλέσει κατακόρυφη πτώση της κίνησης στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Με τους ξένους φέτος να νιώθουν ανασφάλεια να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους ελληνικά νησιά και με τους Έλληνες να μην μπορούν να παραθερίσουν παρά μόνο στο εξοχικό τους, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται δυσοίωνο.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο πιο ταξιδιάρης λαός, οι Γερμανοί, θα προτιμήσει φέτος άλλους προορισμούς, όπως την Τουρκία και ίσως την Ισπανία με τις απώλειες στην Ελλάδα να φτάνουν το 30%. Η βρετανική αγορά επίσης δεν προσφέρει φέτος στον ελληνικό τουρισμό.

Τόσο η οικονομική κρίση όσο και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κρατούν μακριά τους Βρετανούς τουρίστες. Οι αφίξεις από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες, παρουσιάζουν επίσης κάμψη που μάλλον είναι ελεγχόμενη και ίσως σε αρκετές περιπτώσεις να μη φτάσει στο 10%.

Από άλλους προορισμούς, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ, η εικόνα είναι σίγουρα θετική για τους Ρώσους, που εξακολουθούν να βρίσκουν ελκυστικές τις διακοπές στην Ελλάδα, αν και έχει παρατηρηθεί ότι διεκδικούν πιο επίμονα χαμηλότερες τιμές από τους ξενοδόχους.

Όσο για τους Έλληνες αναμένεται να είναι άφαντοι φέτος από τα ελληνικά νησιά. 500.000 οικονομικά αδύναμοι Έλληνες που έκαναν χρήση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού θα μείνουν φέτος στα σπίτια τους, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε τα προγράμματα αυτά. Εκατοντάδες χιλιάδες επίσης Έλληνες είναι άνεργοι και άλλοι που απασχολούνται δεν έχουν ικανά εισοδήματα να καλύψουν τις ανάγκες της εφορίας.

radio936.blogspot.gr