Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΙ VS ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΦΙΣΕΣ

Η «συμφωνία κυρίων» για καθαρή πόλη, χωρίς παράνομες αφισοκολλήσεις και προεκλογικά «φλάιερ»
, μεταξύ δήμων και κομμάτων (διακομματικών επιτροπών), φαίνεται πως δεν ισχύει, καθώς σε πολλούς δήμους της χώρας τα κόμματα με τις αφίσες τους έχουν μετατρέψει την πόλη σε... μπουγάδα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Παρότι ο νόμος προβλέπει ότι οι αφισοκολλήσεις γίνονται σε συγκεκριμένα πλαίσια, ωστόσο, η εικόνα, για παράδειγμα, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχει... παραδοθεί στην «πιο άναρχη αφισοκόλληση», όπως σημειώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Τα συνεργεία των δήμων δουλεύουν πυρετωδώς για να καθαρίσουν την πόλη από την αφισορύπανση που προκαλούν τα κόμματα με την πλήρη καταστρατήγηση των συμφωνηθέντων, αλλά -όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην aftodioikisi.gr o αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς- «είναι σαν τα μυρμήγκια που εμφανίζονται μετά τη βροχή. Βγάζεις εσύ, και μετά από λίγο μιλιούνια».
10.000 αφίσες...
Αξίζει να σημειωθεί, όπως άλλωστε αποκάλυψε και η aftodioikisi.gr, ότι τις τελευταίες 9-10 μέρες, 4 συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας, σε κάθε 8ωρη βάρδια, καθαρίζουν τις κολώνες και άλλα σημεία από παράνομα αναρτημένες αφίσες. Καθημερινά 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, απασχολούνται με την αφαίρεση αφισών. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, περίπου 10.000 αφίσες.
Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως δήμαρχοι καταγγέλλουν στην ιστοσελίδα πως τα συνεργεία που κολλούν αφίσες και αυτοκόλλητα είναι... ενοικιαζόμενα, ήτοι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν πάρει εργολαβία να κάνουν αυτή τη δουλειά, την αφισοκόλληση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στα «σάντουιτς» στις κολόνες και σε διάφορα άλλα σημεία, αλλά και το «καρφίτσωμά» τους επάνω σε... δέντρα!!!
Κολλούν μέχρι και στους κάδους ανακύκλωσης
Ένα από τα απαράδεκτα, τόσο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δήμου Αθηναίων Ανδρέα Βαρελά όσο και με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι πως τα κόμματα κολλούν αυτοκόλλητα στους κάδους ανακύκλωσης, επάνω από τα διακριτικά τους (π.χ., ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού κτλ.), με αποτέλεσμα να καταστρέφονται, επειδή είναι χάρτινα, όταν τα συνεργεία των δήμων πάνε να τα ξεκολλήσουν.
Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης
Το θέμα αναμένεται να τεθεί τόσο από το δήμαρχο Αθηναίων στο δημοτικό συμβούλιο (είναι ήδη σε εξέλιξη), ενώ αναμένεται να τεθεί και από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης τόσο στη διαπαραταξιακές επιτροπή όσο και στα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να παρθούν άμεσα μέτρα: πρόστιμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων θα τονίσει πως ο δήμος θα συνεχίσει να κατεβάζει τις παράνομα αναρτημένες ή κολλημένες αφίσες όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων. «Η Αθήνα δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Πρέπει να γίνει αυτό κατανοητό σε όλες τις κατευθύνσεις. Οι χώροι και οι τρόποι προβολής των κομμάτων, καθορίστηκαν με ακρίβεια από τη διαπαραταξιακή επιτροπή», αναμένεται να πει, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Μάλιστα, θα απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα «να συμβάλλουμε όλοι με τον τρόπο μας, ώστε να μην καταρρακώσουμε άλλο την εικόνα της Αθήνας. Οι εργατοώρες που χάνονται, από άλλες -ζωτικής σημασίας για λειτουργία της πόλης υπηρεσίες καθαριότητας- είναι πολλές και δύσκολα αναπληρώνονται».
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης
Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι σφόδρα εκνευρισμένος με την όλη κατάσταση και έχει ήδη δώσει εντολή να φωτογραφηθούν από τα συνεργεία την ώρα που καθαρίσουν τις αφίσες («σάντουιτς», αυτοκόλλητα κ.λπ.), προκειμένου να προβεί σε μηνύσεις κατά των κομμάτων.