Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ "ΧΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ"




Θέμα: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Περιφερειακή Ενότητα Χίου: 1912 – 2012, 100 χρόνια ελευθερίας: «Τιμούμε το παρελθόν, προβάλουμε το παρόν, σχεδιάζουμε για το μέλλον».

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων που υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, και το οποίο σηματοδοτεί την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Χίου στο Ελληνικό κράτος (1912 – 2012).
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα καταρτίστηκε σε συνεργασία με φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κωνσταντίνου Γανιάρη και το έχει επιμεληθεί επιστημονική – καλλιτεχνική επιτροπή.
Η κορύφωση των επετειακών πολιτιστικών εκδηλώσεων προγραμματίζεται για την ιστορική ημέρα της 11ης Νοεμβρίου 2012 στην οποία έχει προσκληθεί και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ξεκινώντας ήδη από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία της Χορωδίας Χίου στις 21/3/2012 με τον τίτλο «Καρτερούμεν μέρα νύχτα/ να φυσήσει ένας αέρας», η οποία περιλάμβανε προεπαναστατικά, δημοτικά και σύγχρονα τραγούδια. Με τη συναυλία αυτή αφενός τιμήθηκε η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας, αφετέρου σηματοδοτήθηκε η έναρξη του προγράμματος πολιτιστικών δράσεων με τα οποία τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση.
Ακολούθησαν σειρά εκδηλώσεων, όπως:
-         Ο Παγχιακός Μαθητικός Λογοτεχνικός διαγωνισμός στη μνήμη Μικρασίας, σε συνδιοργάνωση με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου – Βιβλιοθήκη Ο ΦΑΡΟΣ, στις 27/5/2012.
-         Η Διημερίδα «Στο βηματισμό της ιστορίας του τόπου μας», σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή, στις 1 και 2 Ιουνίου 2012. Η Π.Ε. Χίου έχει αναλάβει την έκδοση των πρακτικών της σημαντικής αυτής διημερίδας, καθώς οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν αποτυπώνουν στοιχεία της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής, όχι μόνο των τελευταίων 100 χρόνων στη Χίο, αλλά και άλλων σημαντικών ιστορικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα, η ενότητα που αφιερώνεται στη Σφαγή της Χίου.
-         Παράσταση παραδοσιακών χορών από το Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο Χίου «Λέων Αλλάτιος» με τίτλο «Ελλήνων Παράδοση – 100 χρόνια ελευθερίας» στις 16 Ιουνίου 2012.
-         Συναυλία της Χορωδίας Χίου με τίτλο «Πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου» στις 4 Ιουνίου 2012, στη Βίγλα Αγίας Ελένης στον Καρφά, αφιερωμένη στις ένοπλες δυνάμεις με τη συνεργασία του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου.
-         Ομιλία της κας Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη με θέμα «Ο Όμηρος και η Χίος στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Euroclassica.

Φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις εκδηλώσεις υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.chioselefthera.gr, την οποία δημιούργησε η Π.Ε. Χίου με στόχο να υπάρχει μια διαδικτυακή παρουσία – αφιέρωμα στην επέτειο της απελευθέρωσης. Στην ιστοσελίδα αυτή, πέραν του προγράμματος φιλοξενούνται κείμενα και αρχείο φωτογραφιών από τα γεγονότα της απελευθέρωσης. Επίσης, προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες που διαθέτουν υλικό (κείμενα, βίντεο, φωτογραφίες) και ενδιαφέρονται να αναρτηθεί στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα να επικοινωνούν με: κ. Μιχ. Τέττερη 22710 44345.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους επόμενους δύο μήνες είναι επίσης διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.chioselefthera.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να παρακολουθούν τη σελίδα που είναι αφιερωμένη στον εορτασμό στο facebook http://www.facebook.com/chioselefthera ή/και να ακολουθούν το λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στο twitter http://twitter.com/chioselefthera. Τέλος, το κανάλι που είναι αφιερωμένο στον εορτασμό στο youtube είναι το http://www.youtube.com/user/chioselefthera.