Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

ΧΑΝ : ΛΥΣΗ ΣΤΟ "ΑΔΙΕΞΟΔΟ" ΤΩΝ ΟΤΑ ΜΕΣΩ ΑΔΙΑΘΕΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΑΤην αναζήτηση για την έξοδο από το «τέλμα» της Αυτοδιοίκησης όλων των αναξιοποίητων ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο εντός του ΕΣΠΑ όσο και σε Ταμεία καιπρογράμματα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί από την Ελλάδα, πρότεινε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή ΑνάπτυξηΓιοχάνες Χαν, μετά τη συνάντησή που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Να σημειωθεί πως πέραν του ΕΣΠΑ, όπως έχει πει ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα ΕλλάδαςΧανς- Γιοακίμ Φούχτελ τα αδιάθετα κονδύλια για την Ελλάδα φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ, και μπορεί να τα πάρει η χώρα μας όποτε θέλει, και μάλιστα οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τ' άλλα, στη συνάντηση Στυλιανίδη-Χαν συζητήθηκαν ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημιουργία της Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Όπως επανέλαβε ο Ε. Στυλιανίδης, εμπειρογνώμονες της Task Force θα συντρέξουν τους δήμους προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι δομές και η λειτουργία τους ώστε να αποκτήσουν καλύτερη διοίκηση και να υπάρξει βέλτιστη οικονομική διαχείριση. Στη διαδικασία αυτή θα ζητηθεί και η συνδρομή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που διαθέτει 500 εκατ. από το ΕΣΠΑ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας, στην αναγκαιότητα της οποίας επέμεινε ιδιαιτέρως ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη συνομιλία του με το Γ. Χαν, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, από το ΕΣΠΑ και από χρήματα που θα εξοικονομηθούν με την αναδιοργάνωση των δήμων.
Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι οι δήμοι γνώρισαν μείωση 61% των πόρων τους την τελευταία διετία και πρέπει να υποστηριχθούν διότι αποτελούν το «μόνο ζωντανό δίκτυο κοινωνικής προστασίας». Συγχρόνως, επισήμανε στο Γ. Χαν την αναγκαιότητα να υποστηριχθεί η «τάξη των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας».
aftodioikisi.gr