Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ"




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Χίου, «Μιχαήλ Βουρνούς», η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η ευρωπαϊκή εμπειρία στην προστασία δασών και στην προστασία από την κλιματική αλλαγή». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β.Αιγαίου στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου FOR CLIMADAPT του προγράμματος MED, στο οποίο εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχουν φορείς από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Χίου και Αντιπροέδρου του ΔΣ του ΠΤΑΒΑ, κ. Κων/νο Γαννιάρη ο οποίος αφού καλωσόρισε τους εισηγητές και συμμετέχοντες αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του ΠΤΑΒΑ στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για λογαριασμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Στη συνέχεια, τα στελέχη του ΠΤΑΒΑ, έκαναν μια σύντομη παρουσίαση των έξι ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί αυτό το διάστημα το ΠΤΑΒΑ. 
Η κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης έγινε από το δρ Παύλο Κωνσταντινίδη, ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΛ.ΓΟ Δήμητρα, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην τεχνογνωσία και στις εμπειρίες δασοπροστασίας σε χώρες της Ε.Ε. με την κατάλληλη προσαρμογή στις υπάρχουσες ελληνικές συνθήκες. Ακολούθως, ο κ. Μπέλας Κων/νος, δασολόγος της Δ/νσης Δασών Χίου αναφέρθηκε στα δασικά οικοσυστήματα της Χίου κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων. Η τελευταία εισήγηση έγινε εκ μέρους του κ. Πέτρου Τριπολίτη αντιπροέδρου της εθελοντικής ομάδας της Χίου «Ομικρον», ο οποίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων σχετικά με τη δασοπροστασία. Η εκδήλωση έκλεισε με πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες πολίτες και εκπροσώπους τοπικών φορέων της Χίου.
Στην εκδήλωση παρενέβη με σχετικές προτάσεις η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Λύκου, ενώ συμμετείχε και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Παναγιώτης Καπάρας καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Χίου.