Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ



Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η αναστολή λειτουργίας στο σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας.
Μετά τη χθεσινή συγκέντρωση, πορεία και συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σήμερα  αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων, οι οποίες συνεδρίασαν με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την τραγική οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας εξαιτίας των συνεχών περικοπών στους πόρους τους.
 
Περικοπές που ήδη έχουν οδηγήσει 14 δήμους σε αδυναμία καταβολής μισθών 15νθημέρου, αρκετούς στην κάλυψη της μισθοδοσίας από άλλους κωδικούς των προϋπολογισμών τους και με ορατό τον κίνδυνο, τον επόμενο μήνα να είναι 100 οι δήμοι που δε θα μπορέσουν να καταβάλλουν μισθούς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επαναβεβαιώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα εξής:
  • Εκτός της απόδοσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας των 35 εκ. ευρώ έναντι της τέταρτης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213 εκ. ευρώ, θα γίνει προσπάθεια να αποδίδονται εμπρόθεσμα, κάθε μήνα και μέχρι τέλος του έτους και οι επόμενες δόσεις.
  • Προωθείται άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση για επιμήκυνση 10 ετών στην αποπληρωμή των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για περίοδο χάριτος δύο ετών και μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής κατά 0,5%.
  • Η ΣΑΤΑ, ύψους 349 εκ. ευρώ θα αποδοθεί εντός του 2012.
  • Μετά την καταβολή της δόσης των 31 δις ευρώ θα αποδοθούν στους δήμους τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από την πλειοψηφία των βουλευτών εκφράστηκε η ανάγκη για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς είναι ο μόνος φορέας σήμερα που με τις κοινωνικές του δομές συμβάλει ουσιαστικά στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και αποφάσισε να ζητήσει από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων σε συνεδριάσεις τους να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ για να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σχετικά με την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Επιτροπών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δήλωσε: «Σε μία χρονική συγκυρία που διακυβεύονται τόσο σημαντικά ζητήματα για τη χώρα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με 14 δήμους να αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς, είναι απολύτως αναγκαία η ενότητα και η συστράτευση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπολογίζει στην ενεργό συμπαράσταση ΟΛΩΝ στα δίκαια αιτήματά της».