Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΟΧi ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ




Της Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο          

Πριν δύο ημέρες ο Δήμος Χίου με ανακοίνωση του (11/9) επιτρέπει την κοπή των καμένων δέντρων και θάμνων κατά μήκος του οδικού δικτύου (αγροτικού και επαρχιακού). 
Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα η σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία υποδεικνύει για τις καμένες εκτάσεις και τις ενέργειες οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται κατά τον πρώτο τουλάχιστο χειμώνα. Αυτό, για τρεις κυρίως λόγους:
α) Το έδαφος πρέπει να διαφυλαχθεί. Είναι αναντικατάστατο, χωρίς αυτό δεν υπάρχει καμία ελπίδα φυσικής αναγέννησης. Δεν πρέπει να συμπιεσθεί ή να αναμοχλευθεί, ιδιαίτερα δε σε εδάφη υπό κλίση. Η συμπίεση του εδάφους ακυρώνει τη δυνατότητα των νέων σπερμάτων να βλαστήσουν και η αναμόχλευση του εδάφους θα ενισχύσει τη διάβρωση του από τις βροχές. Αν μπουν μέσα στα καμένα αυτοκίνητα, άνθρωποι τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.  
β) Για την αντιπλημμυρική προστασία. Τα καμένα ή καψαλισμένα δέντρα ακόμα και τώρα προστατεύουν το έδαφος διότι μειώνουν την ταχύτητα της βροχής που πέφτει. Ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένες κλίσεις και προδιάθεση για πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης, το ριζικό σύστημα των δέντρων εξακολουθεί στις περισσότερες περιπτώσεις να συγκρατεί το έδαφος.  
γ) Πολλά από τα καμένα δέντρα θα αναβλαστήσουν. Ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε την ερχόμενη Άνοιξη. Η οπτική εκτίμηση αυτή την ώρα μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Η μεθοδολογία εκτίμησης είναι συγκεκριμένη, χρονοβόρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μακροσκοπικά (κοινώς με το μάτι).

Mε την ανακοίνωση του Δήμου δίνεται η δυνατότητα σε όποιον υποβάλει αίτηση να κόψει όσα δέντρα θέλει όπου θέλει διότι κανείς (πρακτικά) δεν θα τον ελέγξει.. Γνωρίζουμε όλοι ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι πολλοί εκείνοι που θα αποψιλώσουν συστηματικά καμένα δέντρα.  Άλλοι για δική τους χρήση άλλοι για να τα εμπορευθούν και άλλοι για να αλλάξουν τη χρήση γης. Τέτοιες ενέργειες είναι καταστροφικές για το μέλλον των καμένων περιοχών. 
Ο Δήμαρχος οφείλει να γνωρίζει ότι μια τέτοια απόφαση στρέφεται εναντίον της προσπάθειας να αναγεννηθούν οι καμένες εκτάσεις και έχει ακέραια την ευθύνη. Ο λαϊκισμός εις βάρος των καμένων θα είναι σοβαρότατο ατόπημα, με ολέθριες, επι πλέον, επιπτώσεις για το νησί.  
Είναι σαφές ότι τίποτα δεν πάει καλά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Ήδη επιτρέπεται το κυνήγι, επιτράπηκε η κοπή δέντρων στις καμένες εκτάσεις και το μόνο που μένει για να σβήσει κάθε ελπίδα αναγέννησης των δασικών εκτάσεων είναι να επιτραπεί η βόσκηση. Ελπίζομε να μην το δούμε και αυτό από την Δημοτική αρχή.