Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ 272 ΔΗΜΩΝ



Εντός της ημέρας οριστικοποιείται κατά πάσα πιθανότητα το τελικό κείμενο της ρύθμισης για για τους δήμους που έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία για τη Διαβούλευση που είχε θέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά τη συνάντησή του πριν μία εβδομάδα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Πρόκειται,  για την μεγαλή πλειοψηφία των δήμων (272 σε σύνολο 325, η σε ποσοστό 83,7%), καθώς οι υπόλοιποι έχουν δάνεια σε ιδιωτικές τράπεζες που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση επιπλέον δάνεια ορισμένων από τους 272 από ιδιωτικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καταλήξουν στο τελικό κείμενο, κάτι που τελικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει σήμερα.
Τρία χρόνια περίοδο χάριτος  ζητά η ΚΕΔΕ
Κι αυτό γιατί σε επιστολή του την περασμένη Πέμπτη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης αφού χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη για τη ρύθμιση των δανείων των δήμων ζητά:
-          Η περίοδος χάριτος των δύο ετών που προτείνει το υπουργείο να γίνει τρία με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούνται οι δήμοι να ξεπεράσουν μία δύσκολη περίοδο
-          Η μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% κατά την περίοδο χάριτος να γίνει 1%
-          Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής να αυξηθεί από οκτώ έτη (που προτείνει το υπουργείο) σε δέκα.
Να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία είναι αιτήματα που είχαν διατυπωθεί και από το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Εντός του 2013 η μηδενική δόση Οκτωβρίου
Παράλληλα, στην τροπολογία  που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα δίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  δυνατότητα σε όσους από τους 71 δήμους κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης που αποφασίστηκε την περασμένη Δευτέρα, να μην καταβάλουν δόση δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών για τον Οκτώβριο, να αποπληρώσουν το ποσό εντός του 2013.
aftodioikisi.gr