Να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου
H ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) κοινοποίησε τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2011 με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά Περιφέρεια και Νομό. Χρήσιμα συμπεράσματα εξάγονται από την κατανάλωση στο Βόρειο Αιγαίο, όπου την δεκαετία 2001-2011 εμφανίζεται αύξηση41% στην κατανάλωση ενέργειας (με σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά στο ν.Λέσβου (57%) έναντι της Σάμου (24%) και της Χίου (34%).
Σημαντικό είναι να δούμε την κατανάλωση ρεύματος ανά τομέα, όπου βλέπουμε ότι η κατανάλωση σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες αυξάνει κατά μέσο όρο 60% με (100% στη Λέσβο, 18% στη Σάμο και 39% στη Χίο) ενώ για οικιακή χρήση η κατανάλωση έχει αυξηθεί 40% (55% σε Λέσβο, 27% σε Σάμο και 29% στη Χίο). Η αύξηση της κατανάλωσης συνεχιζόταν μέχρι το 2010-11 όπου η κρίση έχει σταματήσει την αύξηση και κρατά σταθερή ή λίγο μειούμενη την κατανάλωση σε όλους του τομείς με αξιοσημείωτη μείωση να παρουσιάζεται στην κατανάλωση ενέργειας για βιομηχανική χρήση (μείωση 33% σε ένα χρόνο!!!).
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι η πιο σπάταλη και ρυπογόνος μεταξύ των «παλιών» χωρών της ΕΕ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε τις προτάσεις μας για αυτήν την ενεργειακή επανάσταση που έχουμε τόσο με πρώτο στόχο τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας. Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και στην πιο αποδοτική χρήση της. Να πάψουμε να θεωρούμε την ενέργεια γενικά και άκριτα ως «κοινωνικό δικαίωμα», αλλά κυρίως ως φυσικό αγαθό σε ανεπάρκεια, και να προχωρήσουμε σε μια νέα ενεργειακή κουλτούρα, επανεξετάζοντας το πόση ενέργεια καταναλώνουμε, με ποιον τρόπο και για ποιον σκοπό. Για τα νησιά μας και ενόψει της νέας Προγραμματικής σύμβασης 2014-20 όπου η περιβαλλοντική προστασία είναι υψηλής σημασίας απαιτείται διαμόρφωση μέσα από ουσιαστικό διάλογο της στρατηγικής της Περιφέρειας για την ενέργεια στο B. Αιγαίο.
Απαιτείται όλα τα νεόδμητα δημόσια κτίρια να παράγουν τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνουν. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από α) την αξιοποίηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων γνώσεων και τεχνικών που χρησιμοποιούσαν οι τοπικές κοινωνίες εδώ και αιώνες β) την αναβαθμισμένη θερμική συμπεριφορά των κτιρίων, γ) την αξιοποίηση της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση – δροσισμό καθώς και δ) την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή μικρών αιολικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής. Απαιτείται άμεση και ευρεία εκπαίδευση των μηχανικών δόμησης στους τομείς των παθητικών και ενεργειακών θερμικών ηλιακών συστημάτων και υποχρεωτική εφαρμογή αυτών σ΄ όλα τα νεόδμητα κτίρια. Για κτίρια μηδενικών εκπομπών χρειάζονται και μέτρα στήριξης της μετατροπής των συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου σε συστήματα που χρησιμοποιούν βιομάζα (ξύλο, πέλλετ, γεωργικά υπολείμματα κλπ) με παράλληλη εξασφάλιση ενός αειφόρου συστήματος παραγωγής βιομάζας με παράλληλα οφέλη στην απασχόληση και στη βιώσιμη διαχείριση των δασών.
Απαιτείται σχεδιασμός με πρωτοβουλία της των Δήμων και της Περιφέρειας B. Αιγαίου, προγραμμάτων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού με έμφαση στα σχολεία για: α) τη σημασία της κλιματικής αλλαγής, β) τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι με απλές και φθηνές αλλαγές των καθημερινών συνηθειών, γ) την περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση της χρήσης ορυκτών πόρων για ηλεκτροπαραγωγή και δ) την επιτακτική ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και στη ζωή μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις για το ενεργειακό ζήτημα, θέμα που απασχολεί έντονα τις κοινωνίες μας τον τελευταίο καιρό με την πρόταση επένδυσης της εταιρίας Ροκας – Ibedrola. Καλούμε για μια ακόμη φορά, έστω και αργά, φορείς και πολίτες να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουμε το αναπτυξιακό αλλά και ενεργειακό μέλλον των νησιών μας, προβάλλοντας την αρχή της μεγιστοποίησης του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας. Ο στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός του νησιωτικού χώρου είναι ευθύνη της πολιτείας, των κεντρικών αλλά και περιφερειακών θεσμικών της οργάνων σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε παρόντες στο δημόσιο διάλογο με πολίτες και φορείς με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.